Изложба на 40 фотоси от Сурва видяха българите в Чикаго. Заедно със запечатаните моменти от магията на празника, посетителите на център “Магура” изгледаха филма “Сурва -минало, настояще и бъдеще”. Община Перник изпрати и три автентични кукерски маски за събитието. Водещ на вечерта беше учителят по български език и отговорник за “Споделена Библиотека Магура” г-жа Бонка Георгиева.

Водещият на вечерта г-жа Бонка Георгиева

Културната вечер откри Генералният консул на Р. България в Чикаго г-н Иван Анчев. Той сподели, че изложбата ще бъде показана в края на февруари и в административния център на Елк Гроув. Българският дипломат добави, че кукерството има покана да се включи в парада на Елк Гроув, през месец септември. А за финал г-н Анчев настоя кукерите да придадат пъстрота и на 3-март в центъра на Чикаго, когато се издига националният трибагреник.

Генералният консул г-н Иван Анчев (вторият от дясно на ляво) и консулът г-жа Людмила Тасева (втората от ляво на дясно)

“Като за първи път се справихме много добре с организирането на събитието. Въпреки студеното време и дебелия сняг, който падна имаше много хора. Те се запознаха с традицията Сурва, някои от посетителите имаха представа, други са били участници в кукерския фестивал. Аз съм перничанин и съм закърмен с тези традиции. За мен беше много сантиментална вечер. Тук искам да благодаря на община Перник, в лицето на кмета г-жа Вяра Церовска и на зам. кмета г-жа Севделина Ковачева. На футболен клуб “Миньор” Чикаго, на Константин Маринов и Георги Василев, които показаха кукерски костюми”, каза домакинът Станислав Станимиров.

Част от организаторите: Надя Желязкова, Валентина Лимов, Николай Василев, Милена и Станислав Станимирови

“Идеята за тази изложба дойде тук в Чикаго, когато кметския екип гостува при нас по случай побратимяването между Перник и Елк Гроув. Г-жа Севделина Ковачева беше впечатлена от един наш фотос с хлопатари и предложи от община Перник да ни изпратят тези вълнуващи фотографии. Между другото съвсем случайно в нета, попаднах на филма “Сурва – минало, настояще и бъдеще” и се оказа, че Севделина Ковачева е негов автор, затова я помолих да ни изпрати копие, което днес прожектирахме. За нас беше удоволствие да представим това културно събитие, докато по същото време текат и празниците в Перник”, коментира друг от основателите на център “Магура” – Надя Желязкова.

От ляво на дясно: Делчо Стоев, Константин Маринов и Емануел Миланов

За финал трима кукери разтресоха българския център и въодушевиха около 70 души, които присъстваха на събитието. Първите трима кукери в Чикаго бяха в състав: Константин Маринов, ръководител на ансамбъл “Верея”, Делчо Стоев, организатор на традицията по хвърлянето на кръста на Богоявление и синът на треньора на “Миньор” Чикаго – Емануел Миланов.

Вечерта имаше и благотворителен характер, организаторите бяха поставили кутия за събиране на средства в помощ на младия писател от Радомир – Иво Христов, който се бори със заболяването „Невроброматоза-тип 2“. 17-годишният младеж има шест издадени книги и е определян от медиите в Родината, като българския Стивън Кинг. Той е отличен с детската Вазова литературна награда. Кутията за дарения ще остане в център „Магура“ още една седмица, всеки които е съпричастен и иска да помогне може да го направи и на дарителска банкова сметка: BG47BPBI79404078032501 – Иво Ивов Христов, или на PayPal: ivohristov0102@gmail.com – Иво Христов.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.