Премиерата на спектакъла „Лодка в гората“, по текстове на Николай Хайтов, бе представена в български културен център „Магура“.
Пригодената театрална зала към центъра, едва побра всички желаещи, тръпнещи в очакване да се докоснат до онзи позабравен, но стоплящ душите български дух и бит, който носят Хайтовите разкази.

Част от публиката

Местната театрална формация „Сцена без граници“, заедно с танцьори от ансамбъл „Хоро“, изиграха виртуозно ролите си и докоснаха вдъхновяващо публиката.
Режисьорът и актьор Емил Стоев беше главният „виновник“ за невероятния спектакъл. Освен цялата режисура, той се включи с блестяща игра на „Дивия“ разказ „Мерак“. Българските народни танци и оживелите истории на Хайтов, бяха майсторски поставени от Емо и чудно изиграни от професионалните танцьори Петя и Слави.

Режисьорът и актьор Емил Стоев

Актрисата Радост Павлова, за която „Лодка в гората“ бе дебют, остави българската публика очарована. По уникален начин, тя успя да се превъплъти в ролята на своята героиня Гина и не остави дори капка съмнение в таланта, който притежава. За партньора й на сцената – Димитър Илчев, който е професионален стендъп актьор, мисията на горския Марин бе поредната отлично изиграна роля.

Актьорите Радост Павлова и Димитър Илчев

След представлението, публиката дълго аплодираше участниците на крака и не им се искаше вечерта да свършва. Генералният консул – г-н Иван Анчев, заедно със семейството си, също удостоиха местното представление. Ето какво сподели той, след края:

„Това е един прекрасен пример за културния живот, който тече в Чикаго и за сърцатите българи, които се стремят да представят българската култура. Моите поздравления за автора, сценаристите, режисьорите, за артистите, за танцьорите. Това са прекрасни два разказа на нашия Николай Хайтов, които представят по един уникален начин българският бит и душевност. Видяхме, че българите в Чикаго се радваха на тази игра, която завърши с едно прекрасно хоро. От самото начало, нивото на формация „Сцена без граници“ винаги е било много добро. Надявам се да има още много, много следващи представления на тази формация и да гледаме не само професионални актьори, които идват от България, но да гледаме по-често и самодейни артисти, които да ни радват със своята игра.“

 

Консулът г-н Анчев, във възторг от представлението на участниците

Организаторите на събитието от център „Магура“ – Надя Желязкова, Валентина Лимов и Станислав Станимиров, се бяха погрижили перфектно всеки един детаил да бъде на необходимото ниво, от удобството на зрителите, до декора на импровизираната сцена, която по нищо не отстъпваше на прочутите театри.

Театралната сцена към център „Магура“

Ако не сте успели да присъствате и сте пропуснали страхотното представление на местните актьори и танцьори, съвсем скоро ще можете да го направите, защото ще има второ представяне на спектакъла „Лодка в гората“. Датата е 1-ви декември, от 19:00ч., отново в български културен център „Магура“. Билети може да се закупят на тел: 1.224.8001538

Галерия снимки:

Емил Стоев

Радост Павлова

Димитър Илчев

Танцьорите Петя и Слави

В-к: „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.