9-годишният Ерик Кличуров стана шампион на секционното състезание по борба фолк стил в Чикаго. Юнакът се бори във възрастовата група до 10-годишни и надви своите опоненти във всичките четири схватки. В три от срещите си победи с туш, а на финала по точки. Със спечеления златен медал, малкият шампион достигна тавана, защото няма по-силен турнир в неговата възрастова група.

Шампионът Ерик е на най-високото стъпало

На секционното състезание участие взеха 30 отбора от целия щат Илинойс. Всеки борец е успял да се класира на първите шест места на регионалното първенство, за да може да се бори на секционното състезание. За сезона, който продължава четири месеца, от декември до март, Ерик има цели 20 победи и само четири загуби.
Малкият талант е наследил афинитетът към борбата от своето семейство, където генът се предава от поколение на поколение. Неговите роднини са били много пъти шампиони на България.

През 2012 г. Кирил Кличуров се бори на срещата България-САЩ в Чикаго по повод 80-години БФБ

Татко му Кирил Кличуров е участник на световно и европейско първенство по свободна борба. Той е започнал с борбата в с. Самуилово, Петричко. От неговия край са големи имена като Серафим Бързаков и Кирил Терзиев.
През 2003 г. в Испания, майка му – Диана Цекова, е на крачка от подиума с четвърта си позиция в Европа. Нейната сестра Камелия Цекова е два пъти бронзов медалист от Европейско първенство.

Треньорът Николай Цеков с отбора на „Ботев-93“ Враца

Баща им Николай Цеков е старши треньор на класиците в “Ботев-93” Враца. На последното световно първенство за ветерани в Гърция, завоюва бронзов медал. Като млад Николай е ставал балкански шампион, а през 1981 г. има куриозен случай, когато комунистите, по политичеки убеждения, го свалят от самолета за световното в САЩ. Тогава неговата резерва в националния отбор печели сребърен медал.

Семейство Кличурови

Родителите на Ерик плащат по около $4000 годишно, за да тренира той по четири пъти в седмицата, в най-добрия отбор в щата и третия по ранг в САЩ – “Изи Стайл Рестлинг”.

Треньорът Израел Мартинес с малките шампиони, нашето момче Ерик е в средата

Главният треньорът и създател на клуба Израел Мартинес, освен на малкия Ерик, е треньор по борба и на звездите в ММА – Конан Макгрегър, Джон Джонс, Холи Холм и др.
Ерик често прави и индивидуални тренировки със своите родители.

Галерия снимки:

Конан Макгрегър
Отборът на „Изи стайл рестлинг“, Ерик е най-малкият в средата
Ерик е любимец на батковците в залата
Шампионският кът на Ерик у дома

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.