На входа на града

01

Пред монумента на Макгахан в центъра на Ню Лексингтън

На 13-май ученици на едно от най-големите български училища в района на Чикаго – „Джон Атанасов“, посетиха  родното място на знаменития американски журналист и български национален герой – Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, Охайо. Благодарение на неговия неуморим труд и реално отрязяване на Априлското въстание от поробена България, английското правителство отказва помощ в Руско-турската освободителна война на югоизточните ни съседи.

06

Главният инициатор на пътуването е учителят по История  – г-н Стоян Дечев.

„Идеята да посетим родното място на Макгахан ми дойде преди две години, в разговор с моите верни другари от „МПО-Пирин“ – Драгомир Богданов и Станимир Динев – започна разказа си учителят Стоян Дечев. Споделих с колегите в училище за това мое намерение, което в последствие се превърна в мечта. Учителката по български език и литература – г-жа Анелия Лазарова, прие идеята като своя и веднага подготви сценария за изявите на нашите ученици. Така, с верни приятели и истински българи до мен, реших, че заради нашите ученици си струва да направим всичко по силите си, за да осъществим това пътуване. По своята същност то беше образователно, вълнуващо, забавно, безопасно и незабравимо за всички нас. Чувството на дълг към Макгахан ни водеше, то бе двигателят на целия процес при организирането. Благодаря от сърце и на будните родители на нашите ученици, които показаха зрялост и съпричастност в образователния процес на децата.“

04

Момент от рецитала на учениците и работата на учителите

Първоначалната идея на г-н Дечев е да се посети родното място на Джанюариъс Макгахан в месеците април и май, които са свързани с героичната борба на Априлци през 1876г.  При доуточняване на детайлите, Драгомир Богданов и Станимир Динев предлагат освен това, да се посети музея на Македонската Патриотична Организация и построената през миналия век от македонските българи, църква във Форт Уейн. С организацията за посещението се заема Драгомир Богданов, който преговаря с уредника на музея Лоис Левихн. Организацията по транспорта и хотела води главно г-жа Лазарова, като в подготовката й помагат Стефан Коев и Манчо Манчев. В случая те, като шофьори на бусовете, отговарят за най-важното – да запазят живота и здравето на всички ученици на това пътуване почти 500 мили.

zxcvb

Учителката по Български език и Литература – г-жа Анелия Лазарова

„Когато г-н Дечев сподели с мен идеята си за тази екскурзия, си казах: “Ами хубаво би било”, но истината е, че имах известни съмнения, че може да се случи – споделя г-жа Анелия Лазарова. Никак не е лесно да организираш тридневна екскурзия с български ученици, за които да поемеш пълна отговорност на американска територия. Уви, ние не просто го направихме, но го направихме с изключителен успех.
Всичкото натоварване от цялостната организация на това пътуване сякаш изчезна в момента, в който поехме по пътя си. Бяхме натоварени не само със задачата да опазим 15 тийнейджъри, но и да успеем да предадем знанията си на тях, а и самите ние да добием нови такива. Също така, през цялото време снимахме филм, водейки се от стриктен сценарий. На всички места, които посетихме – храмът “Св. Николай” и музея на МПО във Форт Уейн, Индиана, всички културни паметници в Ню Лексингтън, Охайо, дори хотелът ни в Кълъмбъс, бяхме посрещнати с трепет, вълнение и небивало гостоприемство. Това се усети от всички ни.
В музея във Форт Уейн нашите ученици се заровиха в търсене на книги и предмети с изписани български думи на тях. Видяхме музикални плочи от всеобщото ни минало, стари речници, читанки, народни носии, исторически карти, знаме от Илинденско- Преображенското въстание.
Пристигайки в Ню Лексингтън, Охайо, ние бяхме посрещнати от пътен знак, на който пише: “Ню Лексингтън – родното място на Дженуарис Макгахан, освободител на България”. Мигновено нещо у всички ни се промени. Бяхме чували, бяхме учили за тази огромна в историята ни личност, бяхме мечтали да посетим това място. И най-сетне бяхме тук.
Оттук насетне ние се пренесохме в един свят, в който ужасът над българите след потушаването на Априлското въстание не бе отречен. Две американки, представители на фондация “Макгахан”, с насълзени очи казаха: “Така е било. Ето, четете.” Може би именно в този момент кошмарните разкази и описания, които нашите ученици трябваше да научат, добиха плътност.
Последният паметник, който посетихме, бе гробът на Джанюариъс Макгахан. Освен силният вятър, който излезе на пътя ни в този съботен ден, заваля и силен дъжд. Това обаче не ни спря – приготвихме по-топли якета и чадър, под който да скрием камерата. В момента, в който излязохме от бусовете, вятърът сякаш притихна, а дъждът напълно спря. Онова, което бе останало от него, бе свежата зеленина, обгърнала току-що измитата гробна плоча на един млад американски журналист, изиграл огромна роля в освобождението на българския народ.
Из кристално чистия въздух се понесоха изстрадани стихове: “От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?”, както и страшни епизоди от Макгахановите “Писма от Ада”, рецитирани гордо от нашите ученици. Така ние поднесохме цветя и отдадохме своята почит към светлата личност на Макгахан – освободител на България“.

Със своята камера, г-жа Дарина Проданова запечатва всеки миг. Благодарение на нея, децата и учителите имат увековечени страхотни спомени заедно, а учениците ще запомнят завинаги примера за жаждата към истина на Макгахан.

05

Фотографът Дарина Проданова

„Бях очарована и безкрайно благодарна да бъда част от това пътуване – казва Дарина Проданова. Беше незабравимо преживяване. От една страна се докоснах до спомените за хора и артефакти, дълбоко свързани с българската история, най-вече Джанюариъс Макгахан. Прочетох откъси от неговите „Писма от ада“, в които описва зверствата от турското робство. Беше покъртително и смазващо. В този момент аз бях и горда, че съм част от тази малка, но силно патриотична група, в която нещата за българската история се назовават с истинските им имена и се предават на бъдещите поколения. По този повод много бих искала да споделя, че българите в чужбина разчитаме само на себе си, на своя ум и двете си ръце. Хората и институциите, които ни подкрепят, са малко или никакви, затова всичко сами си правим. Налага се да бъдем възрожденци, да проправяме сами пътищата и да поемаме много инициатива, за да се преборим за съхранението на българския дух в децата ни. Тази екскурзия е една такава възрожденска инициатива, която според „МПО-Пирин“, има потенциал да се превърне в традиция. Дай Боже това да се осъществи. И не на последно място, балната вечер, с която завърши екскурзията, бе незабравимо преживяване, в което всеки от нас – ученици, учители и помагачи, намери глътка радост и вдъхновение. Седмокласници и осмокласници блестяха с младежки ентусиазъм. Цветове, музика, танци и прекрасно настроение царуваха в залата. Беше фантастично“.

Списък на всички участници в екскурзията:

Ученици:

Даниел Митев
Антон Добрев
Александър Димитров
Иван Ганчев
Ивор Георгиев
Мартин Запрянов
Изабела Георгиев
Памела Димитрова
Епифани Блангева
Надежда Кънчева
Дана Йонова
Анжела Владимирова
Виктория Добрева
Изабела Кръстева
Джени Феърчайлд
Еми Ангелоу

Учители:
Анелия Лазарова – учител по Български език и Литература
Стоян Дечев – учител по История

Шофьори:
Стефан Коев – член на МПО „Пирин“
Манчо Манчев – член на МПО „Пирин“

Ани Янакиева – родител

Дарина Проданова – продуцент и фотограф

Хора допринесли за осъществяването на пътуването:

Драгомир Богданов – президент на МПО „Пирин“

Станимир Динев – вицепрезидент на МПО „Пирин“

Родители на учениците от училище „Джон Атанасов“

Галерия снимки:

03

На гроба на героя

    07

Народни носии в музея на МПО във Форт Уейн

08

В църквата

09

На балната вечер

12

В църквата

13235298_10153553220588531_7991373503182646705_o

г-жа Анелия Лазарова

13235650_10153553219978531_8533072845592757007_o

г-н Стефан Коев

13243697_10153553219588531_49794445924998924_o

г-жа Лазарова

sdfgh

Гробът на героя

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.