05

Българската група с оригиналното знаме на МПО „Пирин“

На 27-ми януари, в един часа на обяд, в двора на българския православен храм „Свети Иван Рилски“, група ентусиазирани българи поставиха основите на дългоочаквания внушителен монумент на Апостола на свободата – Васил Левски. В работата по изграждането на стабилните основи се включиха основоположниците – дарителят Михаил Томов – Милчо, писателят Добри Карабонев, членът на съвета на българо-американския център за културно наследство – Стефан Коев, Иван Тошев, спортният журналист Николай Василев, представителят на МПО „Пирин“ – Драгомир Богданов, учителят по история – Стоян Дечев и директорът на училище „Джон Атанасов“ – Боянка Иванова.

02

Първа копка

В продължение на шест часа, големите български патриоти успяха да направят здрави основи, които да поемат 400-килограмовия бронзов бюст на Васил Левски. В началото, българите изкопаха дупка в размер 1,30 на 1,30 метра и дълбочина 0,80 сантиметра. Изкопаната пръст беше грижливо качена на пикап, предоставен безрезервно от 23-ри годишния Иван Тошев, родом от Петрич, който се включи активно в работата. Той осигури и баластрата, с която беше трамбована подложката на фундамента. За дарителя Милчо Томов, който е строител по професия, беше детска игра да направи куфража с желязо N14. Бетонът дойде точно в 4:30 часа и се наложи да бъде прекарван с количка до изкопа. Тежкият товар се прикрепяше от трима, за да не може да се обърне. Един кубик армиран бетон беше излят за запълване на здравите основи. Всички тънкости, около изработката на фундамента, бяха извършени от майстора Милчо Томов.

06

Куфражът е готов

„Направихме много стабилна основа, всички сме доволни и щастливи. Следващата стъпка е доизграждането на втората част от монумента, което, по план, ще се проведе на 18 февруари. Тогава ще заливаме наведнъж базата и постамента и ще го облечем с гранит. В завършено състояние, паметникът ще тежи около пет тона и половина, с височина 3,30 метра. До 28 февруари ще го завършим, а на първи март ще бъде официалното откриване. Днес платихме 500 долара за бетон и желязо. Имаме да слагаме още кубик и половина бетон. Ако някой иска да се включи към дарението, може да се обади на Николай Василев“, каза доволен от свършената работа, Милчо Томов.
03

Добри Карабонев и Стефан Коев свалят баластрата

04

Стефан Коев, Иван Тошев и Драгомир Богданов изсипват задружно бетона

07

Милчо Томов и Боянка Иванова

08Българи юнаци

Радостина Павлова, кореспондент на вестник „България“

One Response

  1. Hristo Topalov

    Може ли малко повече информация за дарения за този паметник с кой да се свържа и как да направя дарение Благодаря ви предварително

    Отговор

Leave a Reply

Your email address will not be published.