Десетокласникът Калоян Първанов от Монтана стана ученик в едно от най-престижните частни училища в САЩ – „Филипс академи“ в Масачузетс.

 

Школото е сред петте най-скъпи и елитни средни учебни заведения в Америка, в него са учили президентите Джордж Буш – баща и син, както и 250 от най-известните политици и бизнесмени в Щатите и по света. Самото училище е открито от Джордж Вашингтон.

 

16-годишният Калоян от езиковата гимназия „Петър Богдан“ в Монтана спечелил стипендията „Дейвис“ на стойност 115 000 долара с есе на тема „Кой съм аз“.

 

За конкурса научил случайно от класната си ръководителка, която е химичка. Един ден тя влязла в час с листче в ръка и казала на децата, че който иска, може да кандидатства за изключително престижната стипендия. Първанов въобще не се поколебал.

 

„Филипс академи“ е на 238 години и е едно от най-богатите училища в света. Всяка година само четири деца от цялата планета имат право на стипендия „Дейвис“ в елитната гимназия.

 

Тя се намира само на 20 минути от „Харвард“ и Калоян не изключва възможността след завършване на средното си образование да учи в най-добрия университет в света. Той мечтае да стане хирург и да продължи семейните традиции. Бащата му е стоматолог в Монтана, а майка му – медицинска сестра. Има и по-малък брат.

 

Семейството му, както и учителите и съучениците от езиковата гимназия в Монтана го подкрепят и много се гордеят с успеха му. „Вярвам, че някой ден и името на Калоян може да стои сред имената на най-известните хора, завършили „Филипс академи“, казва директорката му Пенка Ненкова.

източник: trud.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.