През изминалта неделя тържествено беше открито първото българско кръстовище в Чикаго. То беше кръстено на автора на пътеписа „Бай Ганьо“ – Алеко Константинов. Идеята за кръстовището се ражда преди няколко месеца на същото място в първия български културен център намиращ се на ъгъла, на главните улици Ървин парк и Хамлин. Предложението дава Генералният консул в Чикаго г-н Иван Анчев на среща със съюза на българските писатели в САЩ и по света.

Откриването на кръстовището на именития българин започна с химните на България и САЩ. Ученикът от 2 клас на училище „Св. Иван Рилски” – Дейвид Тодоров произнесе „Аз съм българче”. Водещият Добри Карабонев, който навърши достолепните 70 лета наскоро, направи кратко представяне на Алеко Константинов.

След него думата взе председателят на „Съюз на българските писатели в САЩ и по света” – Симеон Гаспаров. Той описа живота на Алеко от най-ранна детска възраст до неговата гибел и приносът му в българското културно наследство.

Генералният консул Иван Анчев прочете поздравителни адреси от Президента на Република България – Румен Радев, министър-председателя на Република България – Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и кмета на Чикаго – Рам Емануел.

Общинският съветник от 45-и район на Чикаго Джон Арина, също държа реч и сподели, че е работил усилено всичко да бъде готово за откриването на кръстовището. Накрая отец Груйо от БПЦ „Св. София”, извърши тържествен водосвет.

Галерия снимки:

    

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.