През изминалия уикенд, в Сагинао, Мичиган, за втори път „Левски“ (Чикаго) атакува купата в „Турнира на шампионите“ на средно-западните щати, при над 30-годишните. Отново, както и преди две години в Охайо, буйният нрав на някои от играчите, некомпетентното съдийство и липсата на късмет попречи на „сините“ да спечелят трофея. Българите започнаха турнира със служебна победа с 3:0 срещу „Ан Арбор“. Във втория си мач, при тепмература 35 градуса по Целзий, „Левски“ завърши наравно 3:3 с перуанския тим „Торино“. „Сините“ получиха гол от спорна дузпа в 4-та минута. Няколко минути по-късно, Росен Каптиев изпълни перфектен пряк свободен удар, и след рикушет в стената, изравни за 1:1. Перуанците вкараха след заучено положение от корнер за 2:1. След почивката, отново голмайсторът Росен Каптиев върна интригата в мача и отбеляза от малък ъгъл с бомбен шут за 2:2. Силата на удара му беше толкова голяма, че веднага след гола той получи разтежение на бедрото и напусна играта. Пет минути по-късно, опитният централен защитник Георги Николов, също се контузи и излезе от игра. За капак, Стефан Златев получи директен червен картон за ритане на противник без топка. Малко по-късно, главиният рефер отсъди втора спорна дузпа за „Торино“ и те поведоха с 3:2. Въпреки тежката ситуация, 10 минути преди края на мача, Георги Георгиев центрира от дясно, а Христо Драганов се хвърли с плонж за топката и вкара за крайното 3:3.

03

Голмайсторът Росен Каптиев се контузи след второто попадние

На следващия ден сутринта, с осакатен състав и една смяна в лицето на треньора Пламен Бежански, „сините“ загубиха със 7:1 от бъдещия шампион на турнира „Карпатия Кикърс 1952“. Първата част завърши 2:1 в полза на немците, с два гола от спорна засада. Попадението за българите отбеляза Стоян Стойчев. С подновяването на играта, главният съдия отсъди спорна дузпа за „Карпатия“. Нервите на централния защитник Евгени Руссу не издържаха и той поиска обяснение от съдията, който му показа директен червен картон. При 3:1, Георги Георгиев беше спънат отзад в накзателното поле на противника, но съдиите останаха безмълвни. При съприкосновението с противника, едната футболна обувка на Георгиев се събу от крака му и той в нерви я захвърли в посока на съдията. Тази рекация респективно означаваше нов червен картон. В оставащото време, българите просто доиграха мача и макар и с девет човека отново търсеха гола, но на контраатаки с осакатена защита получиха останалите попадния и отпаднаха от борбата за титлата.

DSC_0088

Голмайсторът Христо Драганов изразява радостта си

„Късата резервна скамейка и контузиите на основни състезатели в първия мач, наложи да се правят ротации в отбора и хората да играят на непривични за тях постове. Аз самият трябваше да изиграя почти цял мач, при положение, че имам контузия в коляното и не мога да се раздам на 100%. Не сме очаквали чак такъв лош късмет, да се контузят най-добрите ни играчи. Тази ситуация е доказателство, че трябва да сме подготвени много добре с равностойни смени на този турнир. Доволен съм от всички футболисти за желанието и себераздаването. Бореха се, нищо, че практически беше невъзможно да направим нещо повече. Надявам се догодина да се представим по-добре и да защитим честта на „Левски“ подобаващо с купа“, коментира треньорът на „Левски“ (Чикаго) – Пламен Бежански.

DSC_0488

Треньорът Пламен Бежански (в средата)

Единственият български отбор, печелил купата на Средно-западните щати при над 30-годишните, е отборът на „Славия“ (Чикаго) през 2007 година. Тогава Чикаго за последен път е бил домакин на турнира. От тогава българските отбори имат три участия. През 2013 г. „Миньор“ (Чикаго) отпада в групите в отворената дивизия в Кентъки. На следващата година, по-случай 100-години „Левски“ (София), се създава отборът „Левски“ (Чикаго) и „сините“ участват в Охайо при над 30-годишните. Те стават вицешампиони, без загубен мач, с еднакви точки и гол по-малко от първите. Тогава, след сбиване, отборът е накзан за пет години. На следващата година намаляват наказанието на три години, но след нови молби, бордът на втори регион възстановяват правото на „Левски“ като шампион да се включи тази година в турнира.

Галерия снимки:
01

„Левски“ (Чикаго) с президента на PSL и ISSA Клаудио Фриго

04

Поздравления за Каптиев

05

Евгени Руссу над всички

06

Тони Тодоров

07

Георги Георгиев

08

Вратарят Христо Христов боксира

09

Голмайсторът Христо Драганов

10

Димитър Стойков

DSC_0004

Росен Каптиев миг преди да отбележи

DSC_0308

Михаил Петров изпълнява странично хвърляне

DSC_0372

Евгени Михайлов

DSC_0840

Капитанът на „Торино“ се опитва да скъса фанелката на Руссу

DSC_0882

Георги Георгиев

DSC_0885

Стефан Златев

DSC_0899

Тони Тодоров

DSC_0939

Добромир Пеев чисти с глава

DSC_0942

Христо Христов

DSC_0735

Поздравления преди мача

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.