Културистът Никола Николов е на 37 години от град Добрич. Той е национален шампион на България в категория до 90 кг. за 2005 г. Заема първо място на квалификацията за национален отбор през 2009 г. и печели второ място на Балканско първенство през същата година. Завършва НСА „Васил Левски“ със специалност треньор по културизъм и фитнес. Идва в Америка (Меката на културизма) с идеята да се развива като състезател и треньор. Дебютира ударно на американска сцена на 7-ми ноември 2015 в Чикаго, в голямата зала „Коперникус Център“, на турнира „2015 NPC MIKE MATARAZZO MEMORIAL CLASSIC“. Никола участва в три различни дивизии: Мастърс 35-39 години, Новис (състезатели, които не са печелили титлата Абсолютен шампион на въпросния турнир) до 198 1/2 паунда и Културизъм Оупън клас до 198 1/2 паунда. На Мастърс печели първо място, както и Абсолютен (Overall) шампион. На Новис печели също първото място и Абсолютен шампион. В Оупън клас културизъм, който всъщност е и най-престижният клас, печели отново първо място. Българинът печели общо пет трофея на дебютното си състезание в Америка. Седмица след това той участва на турнира на средно-западните щати в Кеноша, щата Уискансин – „2015 NPC PRIDE OF THE MIDWEST“. Там, в категория до 198 паунда, отнася конкуренцията, завоювайки безапелационно първото място и отново става Абсолютен шампион на турнира. И двете състезания са с ранг национална квалификация, даваща възможност на състезателите да се класират за националното първенство на Америка на 20/21 ноември в Маями, Флорида. Така, общо от двете състезания, Никола печели седем трофея, от които четири първи места и три Абсолютни шампионски титли.

02

Абсолютен шампион в Masters Class

– Къде си роден и израснал?

– Роден съм в гр. Добрич. Прекарах тийнейджърските си години там. След като ме приеха студент в Национална Спортна Академия в София, се установих там до идването ми в Америка, което беше и моя голяма мечта.
– С какви спортове си се занимавал преди бодибилдинга?
– Преди бодибилдинга минах за кратко през карате и вдигане на тежести, но поради една или друга причина все се връщах в бодибилдинг залата.
– Кога реши, че Културизъмът е твоя спорт?
– От малък растях с по-различна физика от връстниците ми и в крайна сметка през 2001 г. реших да опитам да се състезавам. Нямах почти никакви знания относно постигането на състезателна форма и съответно на първото ми състезание се класирах на седмо място. В последвалите три състезания, класирането ми растеше: 6-то, 5-то и 4-то. Бях много мотивиран. Казах си, че един ден ще бъда шампион и през 2005 г. станах национален шампион на България в категория до 90кг.

05

Първо място в Light Heavyweight Open class

– Кои са най-големите трудности, пред които се изправя един състезател по културизъм?

– Според мен, най-голямата трудност, която трябва да преодолее един състезател по културизъм е да пребори собственото си АЗ, за да внесе баланс в отношенията си с близките и фокусирането си в подготовките за състезания. Ако прекалено много се отдадеш на близките си, загърбваш подготовката. Ако насочиш усилията и съзнанието си само върху подготовката, то пренебрегваш близките си хора. Затова, да съумееш да внасеш баланс е най-голямата трудност, но това всъщност олицетворява шампиона. Истинският шампион е шампион, както на състезателната сцена, така и извън нея.
– Какви цели имаш занапред в бодибилдинга?
– Целта ми е да спечеля професионална карта, която ще ми даде правото да участвам на големи професионални състезания. Бих бил истински щастлив и двойно по-мотивиран, ако някоя фирма реши да сключи договор за спонсорство с мен. Момчетата от моя отбор също печелят призови места.
– Какво означава абревиатурата NPC?
– Това е организацията, провеждаща състезания по културизъм в Америка.

06

Поза двоен бицепс отзад (Back Double Biceps) зад кулисите (backstage) , позира за медиите

– С какво се прехранваш?

– Паралелно със състезатели, работя и като персонален треньор на хора, любителски занимавайки се с този спорт. Всеки заинтересован може да ме потърси на тел. 224 410 9072, email: nkn.bodybuilding@gmail.com
– Известно е, че диетата е много важна част в този спорт. В какво се състои твоята?
– Хранителният план е голяма част от успеха в състезателния бодибилдинг. При мен лично, особено в последните няколко седмици, преди състезание най-добре действат риба и зеленчуци.
– По колко време прекарваш във фитнеса седмично, за да подържаш тази форма?
– Когато съм в извън състезателен сезон тренирам шест дни седмично по около час. В състезателен сезон – двойно повече.
– По какви критерии съдиите избират най-добрите?
– Има осем задължителни пози плюс още четири пози „релакс“ от всички страни. Това е в рунда за сравнително позиране, където съдиите имат право да сравняват всеки с всеки. Те разместват състезателите на сцената, за да определят кои от тях се класират на финала. Там класираните в първата петица играят волно съчетание (60 секунди) на музикален съпровод по избор. Също така реферите имат право след изиграването на съчетанията от всички финалисти отново да викат състезателите за сравнително позиране, за да се определи класирането. Критерийте са много обем, релеф, боя, бански, дори татуировките и белезите са от значение. В крйна сметка би било редно да се избере най-релефния състезател, тъй като очевидно е положил най-много труд в тренировка и диета. В редки случай субективизма надделява и особено при определянето на Абсолютен шампион, момчето от Супер тежка категория печели.

03

Четири първи места и три Абсолютни титли за двете си дебютни състезания

– Имаш ли идоли в спорта, на които искаш да приличаш?
– Като всяко дете и аз съм искал да приличам на тази или онази холивудска звезда, или на някой известен състезател. Сега, единственият идол, който имам, се казва Никола Николов и в момента отговаря на въпросите ти. Искам в утрешния ден да съм по-добър от него. Това е една постоянна борба …
– На кого искаш да благодариш?
– На първо място искам да благодаря на майка ми Юлияна Атанасова, за генетиката, с която ме е дарила. Искам да благодаря на всички мои приятели и близки, които ме подкрепяха по един или друг начин по време на подготовката ми, на всички които дойдоха и викаха за мен на състезанията ми в Чикаго и Кеноша, Уисконсин. Отправям специални благодарности към масажиста ми Запрян Добрев, който се грижи за моето възстановяване, както и на всички момичета и момчета от моя отбор Nick’s Bodybuilding Team, които бяха неотлъчно до мен. Сърдечни благодарности и на най-прекрасната жена на света – Камелия, която изтърпя най-много по време на тази подготовка. Благодаря и на теб, че първи от българските медии отразяваш представянето ми.

Галерия снимки:

  04

Novice Class Light Heavyweight and Overall Champion

07

Формата надделя над обема

 08

„Most Muscular pose“ при награждаването в Light Heavyweight Class

01

Абсолютен (Overall) шампион в Кеноша

10

Кадър от волното съчетание, да не си помисли някой, че бодибилдърите не са гъвкави

[embedvideo id=“xXdGcv8ETzA“ website=“youtube“]

Николай Василев, кореспонднет на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.