Световният шампион по бойно самбо и ММА – Благой Иванов, зарадва българите в Родината и по света, с победа над австралиеца Тай Туиваса на UFC 238, в Чикаго. В зала “Юнайтед Център”, Багата победи със съдийско решение и в трите рунда (30:27/30:27/29:28). Записвайки втората си победа в UFC, българинът вече има 18 победи и само 2 загуби.

Глен Амадор, Хавиер Меднес, Благой Иванов и Родни Крислер

В първия рунд, Благой Иванов вкара няколко точни удара с предна дясна ръка в челюстта на противника и при един от тях Туиваса падна, но успя да се измъкне.

Още в първия рунд Багата прати Бам Бам на пода

“Свалих го с дясно кроше, но не можах да го довърша. Моя грешка, подцених малко ситуацията”, каза веднага след битката Багата.
Преди края на първата част, докато българинът беше притиснат в мрежата, австралиецът имаше три попадения с лакти.
“Позволих му в началото да влезе на клинч, за да го усетя как е борбата му, той беше тренирал само да се пази”, сподели победителят.

Багата имаше подготвена стратегия за мача

Тай Туиваса явно беше добре информиран за проблемите на Багата с коляното, защото през целия мач пласираше ниски удари от вътрешната страна на водещия десен крак. Всъщност, в битката се видя, че тази тактика беше единственият шанс на Туиваса да вземе някакво предимство в мача.

Туиваса риташе целенасочено водещият крак на българина

Със започването на втория рунд, мощните предни удари на Багата сериозно обезкуражиха противника и съпротивлението, и атаките от страна на Бам Бам намаляха.

Благой Иванов държеше инициативата в боя

Австралиецът поддържаше ритниците само върху дясното му коляно, което принуждаваше Благой да се хваща отново на борба. В края на рунда, българинът сграбчи с обхват ръката и главата на Тай и го отказа. Секунда преди гонга, австралиецът се предаде, но това остана незабелязано от реферите.

Багата пробва на няколко пъти да откаже съперника

Публиката първо избухна във възторг от победата, след което остана силно изненадана и освирка съдиите, при началото на третия рунд. Противно на доказателството от камерите, реферите решиха боят да продължи. Въпреки всичко психическата подготовка на Благой надделя над ситуацията. Отново на два пъти той направи опит за душене, но Бам Бам се измъкваше.

Ляво кроше на Багата право в целта

Независимо от това, че и двамата бойци бяха уморени, те продължиха да напредват, опитвайки се да извлекат полза от обмена на удари. С течение на времето, Иванов започна да работи от клинч, докато Туиваса, когато имаше секунда да диша, отчаяно се опитваше да удари. Рунда премина сравнително равностойно, с леко примущество на Багата.

Победителят дава интервю в октагона, непосредствено след края на боя

“Първо искам да си почина, след това ще седнем с моя щаб и ще изберем някой съперник, който да ни изстреля в топ 5. Защото тогава винаги могат да ти се обадят, да се биеш в мач за титлата. Това е нашата цел, да бъдем там и в най-скоро време да играем за титлата на UFC”, сподели за амбициите си единственият българин в UFC.

Лудата радост след победата, за пореден път светът чу за майка България, благодарение на български спортист

Както се очакваше, българската подкрепа за Багата в Чикаго беше огромна, навсякъде в зала „Юнайтед център“, се вееха родните трибагреници. През целия мач се чуваха възгласи “Бага” и “Българи юнаци”. Всеки един от феновете беше заплатил между $110 и $1400, за да гледа на живо битката на Багата с Туиваса.

На Благой постоянно му се налагаше да дава интервюта на български и английски език

“Благодаря на всички българи, на всички зрители пред малкия екран, на моето семейство за подкрепата! Всичко това го правя за тях и за България“, остана верен на българските си корени Багата и отново развя българския флаг.

Имаше български агитки навсякъде в залата

В легендарната зала “Юнайтед център”, където са се състезавали цяла плеяда от световноизвестни спортисти, начело с великия Майкъл Джордан, от нашенците само Благой Иванов в UFC и Григор Димитров през миналата година на “Лейвър Къп” за отбора на Европа, са имали привилегията и честта да покажат своите умения.

Перфектната организацията в „Юнайтед Център“ за UFC 238, си личеше още съблекалните

На въпрос каква е емоцията да се бие в зала „Юнайтед Център“, пред 18 000 души и страхотна българска подкрепа, Благой Иванов отговори:
„Чувството е неуписуемо, само човек, който го е преживял, може да го разбере“.
Очаква се, следващият мач на Багата да бъде преди края на година.

Благой Иванов и Георги Манделов

По традиция, веднага след хубавата победа, огромният успех беше отпразнуван с приятели и симпатизанти на Багата.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.