Бившият национал по класическа борба – Павел Велинов, предизвика фурор на националния шампионат на Испания по културизъм. Още с първото си участие в новото за него амплоа, Велинов грабна титлата, в категория до 70 кг.

Победителят Павел Велинов, в средата

„Обикновено обичам да тренирам на открито, но се запознах с други хора, които ме поканиха във фитнеса. Те ми предложиха да се подготвя за състезание по културизъм“, разказа по телефона от Барселона – Павел Велинов.

На състезанието в Пола де Сиера – Астурия, се явяват над 500 състезатели. Павел сам плаща за всичко. На професионален треньор – за подготовката преди състезанието, както и разноските по такси за участие, път, хотели, храна и т.н. На състезанието представлява себе си и единодушно съдиите го избират за новия владетел на категорията.

Павел Велинов (от ляво), треньорът Естебан Лопез (клекнал)

След огромния успех, треньорът Естебан Лопез му казва: „Първо състезание и то най-високия ранг от националните турнири, дебют и ги уби – това и Господ не може да го направи“.
Двама от съдиите виждат огромния потенциал в българина и се качват на сцената да се снимат с него, като единият от тях го насърчава с думите: „Ти не си за тук, а за световната сцена“.

Съдийте и състезателите

Павел вече има заявки за международно участие и търси спонсори за провеждането на качествена подготовка.
Бившият борец живее от 16 години в Испания, женен е за ученическата си любов Христина, с която са заедно от 21 години. Тя го дарява със син Габриел, който е на седем години.

Павел, със семейството си

„Жена ми не е спортистка, но винаги е до мен, подкрепя ме във всичко и се радваме заедно на успехите“, добавя всестранно развитият спортист – Павел Велинов.

Като юноша, Павел е олимпийска надежда в Родината. Ставал е пет пъти шампион на България по класическа борба. Роден е в Бобов Дол, но когато е на една годинка родителите му се разделят и той израства при майка си Гълъбинка в Ловеч.

Павел, с майка си

Започва да тренира кл. борба в шести клас и само след една година го взимат в школата на ЦСКА. За червените Павел се бори шест години и завършва спортното училище. И до днес, негов портрет стои на стената в школото, редом до други големи български спортисти.

И до днес, Павел поддържа добрата си спортна форма с борба

Малко преди да отбие военната си служба, затварят спортната рота на ЦСКА и служи в редовната армия в Плевен. Там за последно се бори за местния клуб по класическа борба „Спартак“, но заради ниското заплащане в спорта, след уволнението си заминава за чужбина.
През трите години в националния отбор на България за кадети и старша възраст, той участва на две световни първенства по кл. борба в Марибор, Словения през 1997 и в Нюкьобинг, Дания през 1999г., както и на първата Олимпиада за кадети в Москва през 98-ма.

Павел поваля поредния си противник

Българинът има и медали от състезания по джиу-джитсу, граплинг и ММА.
Павел споделя, че успехите му в спорта се дължат на постоянството и че от 13-годишна възраст не е спирал да тренира.

Галерия снимки:

На тренировка по граплинг

Преди битка

Павел Велинов

Малкият Габриел по стъпките на баща си

Павел със световния шампион Николай Гергов

Павел, шампион по борба в Кюстендил

Павел на паузата между рундовете в ММА битка

 

Павел във фитнеса

С половинката си Христина, през ученическите години

В-к: „България“

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.