Към края на ‘90 и началото на ‘00 зъбните импланти се утвърждават в стоматологията като много по функционална и естетично издържана алтернатива  на протези, мостове и т.н. за липсващи зъби. Науката за поставяне на зъбни импланти, имплантологията, в последните 2-3 десетилетия, се развива с главоломни скокове. От началото на века до 2017 год, благодарение на развития в  биотехнологията, медицинските и стоматологичните науки, стотици милиони импланти са поставени по света с минимални или никакви усложнения. Бляскавият козметичен успех на зъбните импланти, съчетан с практичност и сравнително лесен процес на поставяне, спечелват респекта и вниманието на доктори и пациенти навсякъде. С такава популярност, картината е ясна – търсенето изпреварва предлагането. Това се превръща във формула за комерсиализиране и правене на пари. През 2003 год по малко от 5 милиона импланта са продадени глобално. Само за 15 години до 2018 год те скачат до над 150 млн продажби глобално. И съответно днес, с такъв шеметен растеж и популярност, след като е преминал вече медения месец, имплантите попадат в клишето за бързи  пари и слава –  първоначален огромен успех и проблеми по-късно.

За разлика от типичното клише, зъбните импланти, сами по себе си, не са виновни за проблемите си. Усложненията идват от грижите за тях. Или по скоро от липсата на грижи. Болестите по зъбните импланти са съвсем нова величина в нашето ежедневие, която в последните 5-10 год все повече се разраства. Липсата на опит при стоматолозите за диагностициране и лечение  на болен имплант, съчетана с липса на информация и липса на популяризиране на проблема в медиите, води до пренебрегване и хронифициране на усложненията по зъбните импланти. 

Една стоматологична клиника   в Индианаполис – Promise Dental, която специализира в поставянето на зъбни импланти, начело с д-р Павел Свиленов – главен стоматолог и д-р Тодор Александров – медицински консултант, от няколко години успешно се справят с болестите по зъбните импланти и пробиват завесата на тази нова и непозната материя. Д-р Свиленов бе така любезен да приеме покана за интервю:

В:  Д-р Свиленов, какво трябва да знае всеки, който има зъбен имплант и как да се грижи за импланта си? 

О:  След поставянето на импланта, общоприетата практика е, хигиената на устната кухина да продължава като преди – т.е. зъбния имплант става наравно с естествените зъби. Тази доктрина в основата си е правилна – импланта няма нужда от индивидуални грижи. Разликата е в това, че когато има имплант, общата хигиена на устата трябва да е постоянно повишена и контролните прегледи трябва да се спазват. Това, което пациента трябва да знае е, че отсега нататък той/тя има чуждо тяло в устата си. А устата по дефиниция е не-стерилна среда и е пълна с бактерии. Зъбния имплант не е нормален зъб. Той няма естествените защитните свойства на нормалните зъби и не може да се предпази от атаките на микросредата, в която  е поставен. И затова неговото здраве зависи от външни фактори – здрави венци, здрави околни зъби, солидна и активна лигавица на устата, силна имунна система(локална и обща), добро кръвоснабдяване и т.н. И ако само един или повече  от тези фактори са зле, зъбния имплант започва да боледува. След поставянето на имплант в нашата клиника, контролните прегледи се насрочват на всяка година. Ние обръщаме внимание на общото медицинско състояние на пациента, както и на здравето на зъбния имплант година след година. 

В: Д-р Свиленов, какво точно представляват болестите по зъбните импланти и защо е толкова трудно да се диагностицират и  лекуват?

О: Болестите по зъбните импланти, в сравнение с болестите по нормалните зъби, протичат много различно и с различна симптоматика. Те също са от възпалително естество – инфекции и абсцеси, но обикновено нямат остър стадий. Липсва също и един от първите и най-важните симптоми за патологичен процес на заболяване при зъбите – зъбобола. Болестите по зъбните импланти протичат тихо и безболезнено и затова често се пренебрегват от доктори и пациенти с месеци. По дефиниция те са  хронични възпаления на тъканите около импланта – меките тъкани и челюстната кост. При лоша хигиена, по зъбите се натрупва зъбна плака или биофилм, пълен с бактерии. При нормалните зъби, този бактериален биофилм стига до венците, които са свързани здраво за естествените зъби, и те го спират да слезе по надолу. При зъбните импланти обаче, нормалната анатомия е вече променена, венеца не може да го спре и този бактериален биофилм, с течение на времето, стига чак до костта около импланта.  Това възпаление на костта хронифицира и обикновено, без сериозна болка, напредва и води до разяждане на костта около импланта.

В: Как точно протича във времето едно заболяване на зъбен имплант, каква е неговата хронология от поставяне до сериозна патология?

О: След като е вече установен импланта, атаките на бактериите в устата продължават безпощадно, ден след ден,  без прекъсване, в продължение на месеци и години. При намалена хигиена, в първите няколко месеца, най-напред се възпаляват венците и лигавицата около импланта  – пери-мукозит. Процеса на заболяването на венците е много подобен и при нормалните зъби – пародонтоза.  Симптомите на пери мукозит и пародонтоза са едни и същи – кървене от венците, лош дъх, отекли и чувствителни венци около болните зъби. Съответно и лечението е едно и също на този етап – гаргара и жабурене с антисептични препарати, локално почистване на зъбната плака около импланта, подпомагане и засилване на общата имунна система с медикаменти (витамини, билкови тинктури или антибиотици), стриктен контрол на кръвната захар при диабет и т.н. За съжаление, при липса на болка, много хора пренебрегват най-първия симптом на боледуване на импланта – кървене от венците около импланта и процеса се задълбочава.. Ако заболяването се хване на този етап, на пери-мукозит стадии, лечението е пъти по лесно и с гарантиран успех за спасяване на импланта. След година и повече на недостатъчна устна хигиена, бактериалния биофилм е слязъл вече до костта около импланта. Това е стадия на пери-имплантит. Тялото показва симптоматика на хронично възпаление – в кръвната картина;  може да има отпадналост, потене нощем и т.н. Имунната система използва всичкия си арсенал да се бори и ограничи инфекцията на костта около импланта. И оттам започва резорбцията, стопяване на костта и оголването на импланта. Това протича също без болка, но за щастие, е сравнително забавен във времето процес, което дава шанс на нас – лекарите – да реагираме успешно с един или друг вид терапия. На стадии на напреднал пери-имплантит, лечението е само хирургично, за да може да се стигне до заболялата кост около импланта и се третира успешно.

В: Как можем да спасим един заболял имплант?

О: Много е важно да се започне с правилната диагноза и да се установи стадия на заболяване на импланта. В някои случаи лечението се състои от това да се подобрят здравословните навици на пациента и повишаване на устната хигиена; в по-напреднал стадии на заболяването се налага професионална интервенция, за да се спаси импланта. А в някои още по-напреднали случаи, импланта трябва да се извади. Един важен съвет от мен – ако имате съмнение, че импланта ви боледува, насрочете си стоматологичен преглед възможно най-скоро. При имплантите, както и с много други проблеми в живота, колкото по-рано се обърне внимание на проблема, толкова е по голям е шанса за позитивен резултат.

В: Как може да разберем, че един имплант боледува?

О:  Проблема с боледуването на зъбния импланта не е толкова изчистен и конкретен. Оттам и диагностицирането на проблема става трудно. Най-често пациента не знае, че импланта му боледува и затова не търси лекарска помощ. Липсва болка; другите симптомите са неясни и разтеглени във времето така, че понякога те или изцяло изчезват или като се върнат, са завоалирани и мъгляви. А когато станат значителни, може да е вече късно. Понякога и семейния стоматолог алармира, че нещо не е наред с импланта, но понеже няма болка, проблема често пъти се пренебрегва. Както споменах преди, колкото по рано се обърне внимание на проблема, толкова по лесно ще се реши. Затова всяко предупреждение за проблем трябва да се разгледа сериозно. При наличие на пародонтоза и/или  чести кариеси по зъбите, т.е. недостатъчна устна хигиена, шанса да имате боледуващ имплант е голям. Също така системни заболявания като диабет, автоимунни заболявания, подтиснат имунитет, проблеми с оросяването и микроциркулацията, водят до по-голям процент на заболяванията на зъбните импланти. Такива пациенти трябва да имат по-чести контролни прегледи, на които трябва да се обърне внимание специално на импланта. Диагнозата на боледуващ имплант е комплексна диагноза – включва преглед, клинична картина, рентген, и най-вече сравнение във времето на функционалност на импланта, симптоматика, рентгенови снимки и т.н. Ако имате имплант на повече от 5 год и не знаете в какво състояние се намира, не предполагайте, че всичко е наред. Само защото нямате симптоми. Направете консултация, специално за преглед на импланта, при която задължително трябва да се направи рентгенова снимка на импланта. Само тогава може да сте сигурни за здравето му.  

В: Ако някой иска да се свърже с вас и да потърси консултация във вашата клиника, как може да стане това?  Приемате ли нови пациенти?

О: Да, разбира се, нови пациенти са добре дошли и  ще се радваме да помогнем на тези, които имат проблеми с зъбните импланти.  Нашата клиника  успешно се справя с такива заболявания от известно време насам. Гордеем  се да кажем, че ние имаме натрупан опит и видими успехи при лечение на болестите по зъбните импланти.  До момента в научната литература не съществува единна терапия и консенсус за подход към  боледуващи импланти, особено в по тежките стадии.  Затова ние разработихме наш протокол за третиране на зъбни импланти, който обхваща всеки стадий на заболяването.  Нашата клиника се концентрира най-вече на по-напредналите случаи на пери имплантит, но независимо от това, ние имаме и лекуваме пациенти в различни стадии, с различна тежест и симптоматика на боледуващи импланти.  Всеки, който има съмнение за проблеми със зъбният имплант, може да се свърже с нас по телефона или имейл.  На този етап консултацията ще е безплатна. Както преди казах, понякога терапията може да  се състои в подобряване на здравословните навици, засилване на устната хигиена и т.н. – неща, които човек сам може да си помогне с малко съвет по телефона.  За дефинитивна диагноза и стадий на заболяването обаче, ще трябва да се насрочи преглед и да се направи рентген. Тогава ще направим план за терапия и ще работим с пациента за осъществяването му. Защото най-вероятно ще се наложи поне две или три повторни визити за успешна терапия. В зависимост от стадия на заболяване, колко е зает пациента, откъде идва, застраховки, разплащания и т.н. ще направим съвместен план за действие, който да е изгоден за всички.   За контакт може да се свържете с нас на телефон (317) 210-2844 или емайл: alexandrovtony21@gmail.com.  Ако не се свържем директно, оставете телефон за обратна връзка.  Ще разгледаме вашият случай и ще дадем консултация и план за действие.

Медицинският консултант д-р Тодор Александров (от ляво) и главният стоматолог д-р Павел Свиленов


Болестите по зъбните импланти са доста нови и неясни на този етап. Затова липсва и единна терапия за пери имплантит в стоматологичните среди.  До сега, всеки споделя своя опит и знания по въпроса и така въз основа на основана на доказателствата практика (evidence-based practice) се надяваме да стигнем до общо решение. Затова преди време, ние  решихме да  публикуваме успеха на нашият протокол за терапия като започнем широко базово проучване  в нашата клиника.  За тази цел набираме пациенти, които са добри кандидати за това проучване.  Въпреки това, дори и пациента да не отговаря на критериите за проучването, ние ще работим да излекуваме и запазим импланта.  От опит знаем, че тези заболявания са сравнително нови и не всеки има знанието и опита да ги лекува,  затова нашите пациенти могат да разчитат на нашата помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.