Светозар Самаров

Единственият български отбор при над 40-годишните – „Ботев“ (Чикаго), взе участие в силния украински футболен турнир за „Купата на Легендите“. Надпреварата е първа по рода си и беше организирана от олипмийския шампион със СССР от Сеул 88 – Игор Скляров. В турнира участие взеха и звезди като: Алексей Михайличенко (Шампион в Серия „А“ със „Сампдория“ за сезон 90/91 и Европейски вицешампион за 91/92, Олимпийски шампион Сеул 1988, пет пъти шампион с „Глазгоу Рейнджърс“ на Шотландия), Андрей Канчелскис (Носител на Суперкупата на УЕФА с „Ман Юнайтед“), Гордън Хил (бивш играч на „Ман Юнайтед“), Никос Миртсекис (бивш национал на Гърция), Таб Рамос (бивш национал на САЩ), Владимир Бесонов (шампион с „Динамо“ Киев и национал на СССР), Дима Коваленко (Носител на Купа на САЩ с „Д.С. Юнайтед“ през 2004 г.), Виктор Скрипник (бивш национал на Украйна и шампион с „Вердер“ Бремен в Бундеслигата през 2004 г.) и др.

01

„Ботев“ (Чикаго) на закрито

За турнира специално от Украйна долетяха ветераните от Националния отбор на Украйна и Сборен отбор от Одеса. От Лос Анджелис и от Ню Йорк дойдоха „Динамо“ и „Карпати Янкерс“, отбри съставени основно също от украинци. Домакини на турнира бяха ветераните от новосформирания „Чикаго Юнайтед“, начело с организатора Игор Скляров. От Илинойс се включиха полският „Игълс“, българският „Ботев“ и украинският „Кънекшън“.

02

Откриване на турнира

Жребият определи в група „А“ да бъдат: Националният отбор на Украйна, „Динамо“ (Лос Анджелис), „Кънекшън“ (Илинойс) и „Игълс“ (Илинойс). В група „Б“ бяха: „Одеса“ (Украйна), „Чикаго Юнайтед“, „Карпати Янкерс“ (Ню Йорк) и българският „Ботев“ (Чикаго). На всеки отбор беше разрешено да има по двама играчи в състава си над 35 години.
Очаквано шампион на турнира стана Националният отбор на Украйна, който победи на финала „Кънекшън“ (Илинойс) с 3:2. За третото място се пребори отборът на организатора Игор Скляров – „Чикаго Юнайтед“.

03

Голмайсторът Иван Драганов на първа греда

В първия си мач, „Ботев“ загуби катастрофално от „Карпати Янкерс“ със 7:0. Във втората си среща, „канарчетата“ претърпяха втора загуба с 5:0 от „Чикаго Юнайтед“. В третия мач от групата, българите победиха с 5:3 победителя в група „Б“ – „Одеса“ (Украйна). По два гола за „жълто-черните“ вкараха Петър Петров и Димитър Дудин, а веднъж се разписа Иван Драганов.

05

Организаторът Игор Скляров (на преден план) и Димитър Атанасов (първият прав в жълто-черно)

„Отборите в нашата група бяха преодолими, но ние не участвахме в предварителните мачове за опознаване на условията в залата и това ни изигра лоша шега. „Ботев“ не е играл в зала от пет години, а на закрито футболът е различен. Резултатите от първите два мача не отговарят на показаното на терена. Ние играхме повече с топката и всички голове станаха от наши грешки и последвали контраатки. Тези мачове ги изиграхме един след друг, това също допринесе за слабото представяне, защото нямахме много смени, за разлика от другите отбори, които бяха с по два състава. В следобедния кръг сменихме тактиката и победихме най-дорбия отбор в групата „Одеса“. За догодина ще имаме опит и ще се представим много по-добре. Освен това сезонът на открито свърши наскоро и имаме много основни играчи, които са контузени и ни липсваха“, коментира стратегът на „Ботев“ (Чикаго) – Димитър Атанасов.

Галерия снимки:

   04

Голмайсторът Димитър Дудин (с червените калци)

07

Васил Чирпанлиев

08

Динко Михайлов

09

Теньо Минчев

10
Наско Иванов гърдира

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.