Живеещият в Чикаго бансканлия – Костадин Везьов, стана първият българин световен първенец по нумизматика. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на нумизматиката.

“Все още аз самият не мога да повярвам какво се случи. Ще ми е необходимо време, за да го осъзная”, каза Костадин Везьов.

Най-добър нов комплект в света

Негов комплект (сет) с Български монети е избран сред над 21 000 участници от цял свят с 1,2 милиона монети, подредени в 180 000 комплекта.
Когато се регистрира в съревнованието, Костадин си мечтае да се нареди сред първите, но реглеждайки другите колекции, някои от тях струващи по няколко милиона долара, му се струвало нереалистично и недостижимо постижение.
Везьов споделя, че вълнението му е било огромно, когато е очаквал резултатите и класирането. Казва също, че дори като състезател по ски-бягане и футболист, не е имал такава предстартова треска.

“Когато научих резултата, че мой комплект печели Световната награда за най-добър нов сет в света, се развълнувах ужасно много, очите ми бяха насълзени. Това е награда не само за мен, но и за България”, добавя Костадин Везьов.

Костадин Везьов със своя наследник Кристиян

На страницата на Numismatic Guaranty Corporation (NGC) оценителите-експерти споделят, че са избрали неговата колекция да получи наградата, благодарение на 92% завършеност. Тези монети на колекционера са натрупали около четири пъти повече точки от втория. Това е забележително постижение, тъй като в комплекта са предвидени 140 монети. Българинът е представил широка гама от деноминации и композиции, като повечето монети са юбилейни или възпоменателни от периода на Народна Република България. Всички монети са много трудни за намиране и комплектоване в качеството, в което Костадин ги е събрал. Най-добрите “парчета” в тази колекция включват:

  • 10 Златни Лева – “Славянска азбука” от 1963 г. с качество – PF 67 Ultra Cameo
  • 10 Сребърни Лева – “Годината на детето” от 1979 г.
  • 25 Сребърни Лева – “Мечка и Мече” от 1989 г.
  • 50 Сребърни Лева – “1300 г. България” от 1981 г., с качество PF 69 UC
  • Най-високо оценената Българска монета от Олимпийските игри в Сеул 1988 на НРБ, с недостижимото качество PF 70 UC.
    Освен приза за ,,Най-добър нов сет в света“ Динко, както го наричат приятелите му, получава и 20 първи награди в различните категории с български монети. Като победител в световна категория, българинът ще получи и част от наградния фонд, които тази година бе в размер на $25000. Също така и персонализирана плакатна икона и монета, сертифицирана от NGC със специален етикет и родословие.
Костадин Везьов

Leave a Reply

Your email address will not be published.