Българите в щата Индиана се събраха за добра кауза. Новосъздадената “Агенция на българите в чужбина 681”, бе главен организатор на събитието. То премина под наслов “Подари живот”. Доброволците се записаха в световния регистър за дарение на стволови клетки.

Пълна подкрепа от българите в Индианаполис за донорството на стволови клетки

Най-много усилия в организирането и провеждането на откритото парти, хвърлиха Роси МакКий и съпругът й Тони Стойнов. Двамата бяха главни домакини и спонсори на приема, който се проведе в предградието на Индианаполис – Карамел, в местния парк. 

Главните организатори Тони Стойнов и Роси МакКий

Преди време, Роси МакКий се сблъсква със здравословен проблем на близък до семейството човек, който е диагностициран с левкемия. В опита си да помогне за лечението, попада на сайта Giftoflife.org. Тя се свързва с хората, които стоят зад благородната кауза и решава да популяризира идеята за потенциално донорство. 

Пръв пример за готовността да бъде донор даде д-р Павел Свиленов

“След регистрация на сайта, шансът да ви се обадят за донорство на стволови клетки е около един на 100 милиона възможности за съвместимост. Жалко е, че много малко хора знаят и досега са записани само около 12 милиона човека. В кампанията за донорството на стволови клетки, се подчертава възможността да спасим човешки живот. Донорството е полезно и за самия организъм, в който клетките се възобновяват в рамките на един ден. Също така, вероятността да се намери донор за някои етнически групи е под 15% и затова се търсят активно хора с различен етнически произход ”, разказва Роси МакКий, която неуморно обясняваше поотделно на всеки присъстващ за благородната кауза.

На събора се проведе и футболен мач между българи и местни играчи. В двубоя победи отборът на нашенците. Купата прие капитанът Николай. 

Роси МакКий връчва Купата на капитана Николай

За децата и възрастните имаше организирани щафетни игри, ръководени от учителя Ралица Коларова. За положените усилия и показаните резултати, състезателите бяха наградени със златни медали и лакомства. Всеки присъстваш получи подарък тениска на “Агенцията за българите в чужбина 681”.

Учителят Ралица Коларова

За настроението се грижеше ДиДжей Ангел Тодоров. Благодарение на неговия музикален нюх се извиха кръшни народни хора.

За вкусното барбекю, с домашно приготвена българска традиционна скара, се погрижи Тони Стойнов. 

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.