На завършилото континентално Панамериканско първенство по таекуондо, за младежи и девойки, в Сан Хосе, Коста Рика, което е еквивалент на Европейско първенство, българката Елизабет Маринова завоюва сребърен медал. В категория до 55 кг за девойки (от 15 до 17 г.), тя победи в три оспорвани битки и отстъпи на финала само срещу националката на Мексико. 

Вицепанамериканската шампионка Елизабет Маринова (първата от ляво)

“Малко не достигна на нашето момиче за първото място, разликата в двата рунда беше минимална – само една точка. Елизабет изигра изключително равностоен финал”, каза личният треньор на състезателката – майстор Красимир Русев. 

По пътя 15-годишната българката отстрани достойни опоненти, като представителките на Бразилия и Еквадор. 

Панамериканското първенство е най-големият и престижен турнир за младежи и девойки на двата континентите Северна и Южна Америка. В него вземат участие само Националните отбори на страните членки на “PanAm Taekwondo Union”. Чистокръвната българка представляваше отбора на втората си Родина – САЩ. 

Елизабет Маринова (в червено)

Два дни след това, пак в Коста Рика, се проведе турнир от серията Международни турнири “PanAm Series” под егидата на Световната федерация по таекуондо и Панамериканския таекуондо съюз. 

На него Елизабет Маринова спечели златен медал, след като не остави никакви шансове на нейните опонентки и не допусна загуба в нито един от рундовете на трите мача, които изигра. 

Шампионката Елизабет Маринова (с американскто знаме)

На финала тя умело победи състезателката от Еквадор завършвайки мача с ефектен удар за пет точки с максимална трудност.

Това е нейният втори златен медал от серията за 2022 г., след като преди месец българката постигна същия резултат и на първия турнир от тази серия в град Форт Уърт, щата Тексас.

Елизабет Маринова и треньорът Красимир Русев

В момента Елизабет Маринова се подготвя за Националното първенство на САЩ, което ще се проведе след по-малко от три седмици в град Солт Лейк Сити, щата Юта. Тя е миналогодишен национален първенец и ще се опита отново да завоюва златния медал за поредна година. 

Талантливата Eлизабет Маринова има черен пояс III-Дан в Олимпйското таекуондо. Тя тренира от 6-годишна възраст в клуб “Revolution Taekwondo”, който се намира в предградието на Чикаго – Arlington Heights, IL. Главен треньор и основател на клуба е майстор Красимир Русев. Той е възпитаник на Национална Спортна Академия “Васил Левски” в София, България.

Елизабет Маринова със семейството

Освен на упоритите тренировки и добрият треньор, спортните успехи на Елизабет Маринова се дължат и на безрезервната емоционална и финансова подкрепа на нейните родители Мария и Пламен Маринови.

Снимки: личен архив

Leave a Reply

Your email address will not be published.