Българка, от Чикаго, влезе в националния отбор на САЩ по художествена гимнстика. 14-годишната Гергана Петкова е сред 12-те избрани при девойките (12-15 години) на провелия се национален шампионат на САЩ в Грийнсборо, Северна Каролина.

Гери Петкова на втория по ред олимпийски уред топка

„В първия ден на състезанието, Гери се представи отлично на обръч, но на втория уред направи едно изпускане на топката. Затова не бяхме сигурни дали ще успее да влезе в националния отбор. На следващия ден изигра перфектно бухалки и лента, и успя да се класира. С баща й, сме много радостни и горди от постигнатото, дано и занапред да продължава в същия дух“, коментира по телефона от Грийнсборо, щастливата майка на гимнастичката – Вероника Петкова.

Гери Петкова с плакета на националния отбор на САЩ

Родената в САЩ гимнастичка е дете на български имигранти, запалени по спорта. Баща й Ивайло Петков има собствена застрахователна компания „Арго иншурънс“ и е организатор и футболист на единствения български отбор при над 40-годишните – „Ботев“ Чикаго.
Успехът на Гери Петкова не е случаен. Тя тренира усърдно вече 10 години художествена гимнстика в „North Shore Rhythmic Gymnastics Center“, при три от най-добрите треньорки по художествена гимнастика в САЩ – българките Ангелина Йовчева и Йорданка Такова, както и беларускинята Наталия Климук.
Гери се запалва по този спорт от по-голямата си сестра Вяра Петкова, която също е била талантлива гимнастичка. Но на 14-годишна възраст, тя получава тежка контузия, която я вади от тренировъчния процес за почти две години. Продължителната контузия я кара да се откаже от спорта и да отиде в колеж.

Гергана и Вяра Петкови

Двете сестри са единствените българки в САЩ, които са достигнали до най-високото състезателно ниво – Елит. След успеха, на Гери й предстои лагер с националния отбор на САЩ през януари догодина, до тогава тя ще продължава да се готви в клуба си в предградието на Чикаго – Барийнгтон. След провеждането на лагер-сбора, американската федерация по художествена гимнастика ще разпредели гимнастичките по участия на международни състезания, предимно в Европа и Южна Америка.

Нашенката е петата от ляво на дясно права

Гери на лента

Гери с родителите си

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.