Българският муай-тай шампион –  Алекс Игнатов, беше тазгодишната приятна изненада на най-големия турнир по муай-тай в Северна Америка. В град Демойн, щата Айова, едва 15-годишният  боец премери сили в клас “А”, което е най-високото ниво на дивизията за бойци с 15 и повече битки в кариерата си. Младият талант е трябвало да се бие в по-долния клас “Б”, защото е имал опит само в 6 битки преди турнира. Заедно със своя треньор Джей Джей Лиуанаг решават, Алекс да премери сили с най-добрите. 

Алекс Игнатов с личния си треньор Джей Джей Лиуанаг се концентрира преди битка

Турнирът се провежда в пет дни. В последните два дни, в категория до 60 кг, нашето момче побеждава съответно на полуфинала и на финала двама 17-годишни елитни бойци.

Българският боец с шампионския пояс

От общо 900 участници в състезанието, президентът на тайландската муай-тай федерация – д-р Аджарн Чай Сирисуте, връчи 5 трофея на петимата най-заслужили в различните възрастови групи и българинът е един от тях.

Алекс Игнатов (третият от дясно на ляво) до д-р Аджарн Чай Сирисуте

След страхотното представяне на младия Алекс Игнатов, той не остава незабелязан и от треньорите на националния отбор на САЩ, които го канят да представлява страната през август на световното първенство в Малайзия. 

Клубът “Чикаго Тай Боксинг Академия”, където Алекс Игнатов води своята подготовка, е организирал събиране на средства в размер на $6000, които да послужат за самолетни билети и разходи до Малайзия за Алекс и неговата майка, която ще го придружава, заради ниската му възраст. 

Алекс с майка си Ваня Игнатова

Ето какво пише за Алекс Игнатов личният му треньор от “Чикаго Тай Боксинг Академия”

“Хората, които са в течение, знаят точно колко голяма възможност е това за Алекс, особено на неговата млада възраст и за бъдещата му кариера! Тъй-като той е един от най-отдадените и последователни членове на нашата Академия, наистина заслужава да представлява академията, нашия град Чикаго и отбора на САЩ!”

Всеки който желае, може да подкрепи Алекс Игнатов за участието му на световното първенство в Малайзия на този линк: https://www.gofundme.com/f/alex-fundraiser-to-compete-in-ifma-in-malaysia?utm_source=customer&utm_medium=sms&utm_campaign=p_cp+share-sheet

Алекс с личния си треньор Джей Джей Лиуанаг

Международната федерация на асоциациите по муай-тай (IFMA) започва като малка федерация с няколко ентусиазирани държави, преди повече от две десетилетия. След преминаването на началните етапи от развитието си и в зората на един вълнуващ нов век, днес IFMA се е разраснала до 130 страни членки по целия свят, с 5 континентални федерации, които заедно съществуват под единен, обединен регулаторен орган.

Снимки: личен архив

Leave a Reply

Your email address will not be published.