По повод Националния празник 3-ти март, под звуците на “Мила Родино”, българският трикольор се развя в центъра на Чикаго.
За първа година, гайдарите от група “101 Кабагайди”, огласиха площад “Дейли Плаза”, а за втора поредна година кукерска група “Кракра” участва в празника.

Група „101 Кабагайди“

По традиция, Генералният консул Иван Анчев разказа за славната епопея на Опълченците и как след това България е възкръснала като птицата Феникс от пепелта. Накрая дипломатът завърши с обръщение към всички присъстващи на площада, с думите:

“Аз винаги ще бъда с вас на 3-март, защото вие сте в сърцето ми и никога няма да ви забравя, всички вас, прекрасни хора българи. Да живее България!”

Генералният консул Иван Анчев

Българското знаме бе занесено до пилона от родолюбиви българи от Чикаго, Детройт и Средния Запад.
Начело на ритуалното окачване бяха родолюбците от патриотична организация “Хайдути”, писателят Добри Карабонев, учителят Стоян Дечев и др.

Представителите на кукерска група „Кракра“ Станислав Станимиров (в ляво) и Николай Василев, заедно с Анна-Мария Бунева

Гордост за родолюбците бе присъствието на потомката на Мара Бунева – Анна-Мария Бунева. Нейният дядо – Борис Бунев, привлича сестра си Мара Бунева в редовете на ВМРО.
Писателят и журналист Симеон Гаспаров и неговото семейство също уважиха издигането на флага.

Българският национален флаг се развя в центъра на Чикаго

Бялото, зеленото и червеното се развяха над Чикаго, а ансамблите „Хоро“, с ръководител Ирина Гочева и „Виванов“, с ръководител Валентин Иванов показаха на сцената красотата на българските народни танци.
Накрая всички нашенци извиха голямо „Дунавско хоро“ и огромният площад стана тесен за всички желаещи да се хванат на него.

Българите извиха огромно „Дунавско хоро“

Традицията да се развява българското знаме в мегаполиса, води началото си от 1960 г., когато група родни емигранти искат среща с тогавашния градоначалник Ричард Дейли и на нея разказват за геройствата на българските опълченци на връх “Шипка” (Св. Никола). Трогнат от разказите за славния ни народ, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго и дава право в центъра на града да се издига ритуално българското знаме. Събитието се повтаря няколко години и бива прекъснато. През 2007 г., под влиянието на новата имигрантска вълна, издигането на българския флаг се възстановява.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.