По време на среща миналата седмица между Генералния консул на Република България в Чикаго Иван Анчев и ръководителят на 214 училищен район в щата Илинойс д-р Дейвид Шулър (214 School District Superintendent Dr. David Schuler) е постигнат значим пробив в насока пълноценно изучаване на български език в американските държавни гимназии. Било е договорено, че от учебната 2019/2020 г. може да започне изучаването на български език като отделен предмет в гимназиите на училищен район 214 (SD 214). Българският ще бъде изучаван пет дни в седмицата, по 1 учебен час на ден. За целта през идната учебна година (2018/2019 г.) в дадена гимназия от SD 214 трябва да се съберат заявки за поне 28 ученици, кандидати да учат български език през учебната 2019/2020 г. Ръководството на SD 214 предпочита това да се ученици от 9-10 клас, с оглед дългосрочността на проекта. Българският език ще бъде преподаван от български учител, който следва да е с педагогически сертификат, позволяващ му педагогическа дейност на територията на щата Илинойс.

На срещата между генералният консул Анчев и д-р Шулър са присъствали и г-жа Анджела Сиси, директор на програмите за езиково развитие в SD 214 (Angela Sisi, Director of Language Development) и Дан Уайднър, директор „Академични програми” на SD 214.
Припомняме ви, че в 214 училищен район на щата Илинойс българската общност е с най-голямо присъствие – няколко стотин български деца (може би дори и повече) учат в началните училища и гимназиите от района. В SD 214 влизат следните гимназии (в които потенциално от 2019/2020 г. ще може да се изучава български език):
· Buffalo Grove High School;
· Elk Grove High School;
· John Hersey High School;
· Prospect High School;
· Rolling Meadows High School;
· The Academy at Forest View;
· Vanguard High School;
· Wheeling High School
Постигането на възможност за изучаване на български език, дори и само в един училищен район в Америка, е събитие с голямо значение – за българската общност, за децата на България. Изучаването на роден език в ежедневна учебна среда ще даде възможност нашите деца да изучават интензивно майчиния език, за да могат да бъдат още по-успешни в силната конкурентна среда на американските колежи и университети, на пазара на труда, в съвременния свят. Тази инициатива ще издигне още повече и престижа на българските съботно-неделни училища, които и в момента поставят основите на изучаването на майчиния език.
Призоваваме всички сънародници, които са заинтересувани от тази инициатива и/или имат въпроси, да пишат на и-мейла на Генерално консулство – Чикаго: consulate.chicago@mfa.bg – ще им отговорим своевременно на всички въпроси. Нека да превърнем тази благородна инициатива в кауза на нашата общност – през 2019/2020 да видим първите ученици и учебници по български език в класните стаи на американските гимназии!

Източник: ГК – Чикаго

Leave a Reply

Your email address will not be published.