През далечната 1967 г., животът на един човек се преобръща завинаги с главата надолу. Това е българският гражданин, войник по онова време в поделението в Долни Чифлик, Варненско, Георги Николов. Причината за случилото се е катастрофа. Камион, управляван от местен партиен секретар блъска колата, в която се возят Георги и негови колеги от казармата. След като идва линейка, която качва пострадалите, последва нова катастрофа и Георги се събужда в моргата на болницата във Варна. Лекарите, които идват да напишат смъртния акт, установяват, че е той жив. Те успяват да го оперират и така му дават движение в горната част на тялото. След този тежък инцидент, започва една безмилостна битка в лицето на войника, която продължава вече 48 години. Точно толкова е и времето, в което той живее в изолация между четири стени и спи седнал. Военни и лекари си прехвърлят вината за случая и „погребват“ жив Георги. Без издадена епикриза, без нито един писмен документ, в който се описва състоянието му, той остава без лечение от ТЕЛК, съответно и без своята пенсия. По онова време повечето от хората от властта, са мислели, че могат да решават човешките съдби с лека ръка. След почти петдесет години, като истински войник окопиран от всички страни, Георги все още търси искрица доброта, за която да се хване.
Вкъщи той пази в папки всичките заключения и изследвания на лекари от чужбина, които твърдят, че случаят му може да бъде диагностициран и от студент по медицина. И се оказва, че му е нужна единствено подходяща операция, за да върне напълно движението си. Всички тези заключения стигат до висши инастанции, които е трябвало да финансират лечението му, но по някакъв мистериозен начин винаги документите изчезват.
Георги проучва, че дългогодишни травми като неговата, могат да бъдат оперирани на много малко места в света, като едно от тях е Израел. А цената е около 50 000 долара.
Благодарение на фондацията „Мога сам“, с които Георги се свързва, има открита банкова сметка на негово име. Всеки, който иска да подаде ръка на войника, непочувствал добротата половин век и да го накара отново да повярва в нея, може да го направи на следната банкова сметка:
Уникредит Булбанк:
IBAN – BG75UNCR70001522419734
Георги Николов Николов

PayPal: georgi.n.nikolov@outlook.com

Untitled (2)Страницата във ФБ: „Подай ръка на Георги“

[embedvideo id=“9SP5eTp5Z_4″ website=“youtube“]

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.