Македонската патриотична организация „Пирин“ в Чикаго, отбеляза 100 години от подписването на Ньойския мирен договор. Събитието се проведе в център „Българика“.

Лекторът Веселин Андреев

В началото, родолюбецът Веселин Андреев запозна публиката със събитията преди подписването на несправедливия за България договор. Той припомни факти и дати, свързани с Първата световна война. От всички описани събития, най-много се отличиха в положителна насока за България:

  • Дойранската епопея, начело с генерал Владимир Вазов;
Генерал Владимир Вазов (от ляво)

  • Битката за Добруджа, с победоносната кавалерия на генерал Иван Колев;
  • Благородната позиция на президента на САЩ – Удроу Уилсън, относно победените страни. В една от 14-те точки, които Уилсън предлага е разпределението на земите да стане с референдум сред населението, което само да определи националната си принадлежност.
28-ят президент на САЩ – Удроу Уилсън

След презентацията, присътващите, около 50 души, изгледаха новия филм на младите родолюбци от ОКОЛОБЪЛГАРСКО – „100-годишна граница“. Прожекцията бе осигурена от Петранка Стаматова, собственик на сайта Eurochicago.com.

Кадър от филма “100-годишна граница” на ОКОЛОБЪЛГАРСКО

Филмът докосна дълбоко сърцата на всички зрители. Оказа се, че семейството на Генералния консул Иван Анчев, също е било потърпевшо от злощастната съдба на Западните покрайнини. Той сподели с присъстващите историята на своя род.

Генералният консул Р. България в Чикаго – Иван Анчев

Накрая, на кръгла маса, петима историци, в състав: Камелия Попова, Андрей Картелян, Веселка Георгиева, Светла Паскалева и Стоян Дечев разсъждаваха върху най-важните теми относно договора, които бяха задавани от проф. Василен Васевски.

От ляво на дясно: проф. Василен Васевски, Андрей Картелян, Камелия Попова,
Светла Паскалева, Веселка Георгиева и Стоян Дечев

Публиката също се включи в диспута с различни въпроси. Главният организатор Стоян Дечев сподели, че идеята за отбелязването на 100-годишнината от Ньойския договор му е дошла спонтанно, докато е чел статия по този повод от проф. Лозан Митев.

Освен представители на българската общественост, на събитието присъства и един от най-старите български емигранти – Александър Дърводелски.

Александър Дърводелски (вторият, от ляво на дясно), до Генералния консул

На изпроводяк присъстващите подписаха и подкрепиха декларация срещу френската позиция, която е против разширяването на Европейския съюз.

Галерия снимки:

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.