По случай 3-ти март, за четвърти пореден път, Генералният консул Иван Анчев и съпругата му Лили Анчева събраха изявени български общественици от Средния Запад на прием в центъра на Чикаго. Събитието се състоя в сградата The Union League Club, в балната зала, кръстена на най-обичания президент на САЩ – Ейбрахам Линкълн. Близо 300 гости уважиха поканата. Сред тях бяха дипломати от другите консулства в мегаполиса, български бизнесмени и културни дейци. Домакините Иван и Лили Анчеви показаха уважението си, посрещайки лично всички гости на вратата на залата.

Гайдарски състав „101 Кабагайди“

Балната вечер беше открита с български гайдари от състав “101 Кабагайди”, с ръководител Кирил Кетев. Генералният консул благодари на гайдарите и приветства с добре дошли всички присъстващи, след което произнесе тържествено слово по повод Националния празник.

Генералният консул Иван Анчев

По време на речта си той благодари поименно на всички хора от екипа си, начело с рожденичката Вихра Симеонова, която изпълнява длъжността технически сътрудник, както и на консул Людмила Тасева.

Техническият сътрудник към Г. Консулство – Вихра Симеонова (в средата), зад нея на заден план консул Людмила Тасева

Дипломатът не пропусна да благодари и на нумизмата Костадин Везьов, който тази година представи български държавни ценни книжа и облигации от княжество България, царство България и Народна Република България.

Нумизматът Костадин Везьов

Анчев изказа благодарност и към Божана Маркова, която направи изложба на фотографии от българска академия “Янка Кюркчиева”. Накрая диполматът даде думата на ковчежника на окръг Кук – Мария Папас. Тя поздрави присъстващите по случай празника и сподели, че чувства българите много близко до сърцето си.

Ковчежникът на окръг Кук – Мария Папас

Безспорно най-голямо влияние над публиката оказа речта на военния Крис Досев – Младши, който от 10 години живее в Пенсакола, щата Флорида и е настоящ кандидат за конгресмен. Той разказа как, когато е бил малък, баща му бай Досьо го е питал често: “Какъв си ти, моето момче?”, а той с радост е отговарял: “Аз съм корав българин”.

Кандидатът за конгресмен от щата Флорида – Крис Досев – Младши

Приветствия и поздравителни адреси по случай празника бяха изпратени от губернатора на Илинойс Дж. Б. Прицкер, кмета на Чикаго Лори Лайтфут и главния прокурор на щата Куаме Раул. Спонсори на балната вечер бяха: “Мултигруп Логистик”, с президент Васил Байрактаров, “Black See Transportation”, с президент Светослав Георгиев, адвокатска кантора “Пенков, Марков и партньори”, хранителна верига магазини “Малинчо”, със собственик Калин Пенчев и Американският Университет в България.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.