За първи път в историята на българския футбол зад граница, двама Българи бяха приети в “Залата на славата” – в щата Илинойс!

Живата легенда на чикагския футбол – Тони Тодоров, беше приветстван в категория “Заслужили ветерани”. 

Най-успешният български футболен мениджър – Николай Василев, получи награда в категория “Нови звезди”. 

Николай Василев и Даниел Тони Тодоров с наградите

Интересен факт е, че Ники Василев бе най-младият, сред всички приети.

Нашенците бяха наградени на специална церемония, лично от председателя в Илинойската щатска асоциация по футбол (ISSA) – г-н Ървин Флипс. На церемонията присъстваха над 200 души, представители на различните футболни лиги в щата. 

Двамата наградени футболисти са родом от град Перник и по ирония на съдбата, преди да дойдат в САЩ, са живяли в един и същ блок в квартал “Изток”.  

Мистър Ървин Флипс връчва наградата за Тони Тодоров на синът му Даниел Тони Тодоров

От името на Тони Тодоров, наградата получи 13 годишният му син – Даниел Тони Тодоров – футболната надежда на детската академия “Легион”. Самият лауреат не присъства на награждаването по лични причини. Председателят Ървин Флипс посрещна Дани Тони Тодоров с думите: 

“О, Тони много си се подмладил от последния път, когато те видях”…!

На свой ред, в знак на благодарност, Дани Тодоров подари на мистър Флипс българския флаг!

Семейство Петя, Беатрис, Даниел и Тони Тодорови

Като дете Тони Тодоров тренира футбол в “Металург” – Перник. Той играе футбол в “А” и “Б” групи, съответно за “Миньор” – Перник и “Марек” – Дупница. Пристига в САЩ през 1996 г. и веднага започва да играе в сръбския тим “Юнайтед Сърбс”, след което за италианския тим “Мароунс” и полския тим “Леговия”. През 2001 г. Тони става един от основателите на ФК “ Балкан” – Чикаго. С този новосъздаден българския отбор, той печели дубъл в „Open division“ през 2006 г.
Тони е многократен шампион в „Premier Soccer League“ за над 30-годишните, с отборите “Балкан”, “Славия” и “Левски”. Той е и част от основателите на трите отбора. 

Легендата Тони Тодоров вдига Купата пред погледа на д-р Вяра Церовска

През 2013 г. е шампион в „Open division“ с “Миньор” – Чикаго. Същата година става шампион и за над 40-годишните с ФК “Ботев” – Чикаго. Той също е и един от основателите на тези два отбора.

През 2007 г. Тони Тодоров печели – Щатската Купа на Илинойс и Купата на Средно-Западните щати с отбора на “Славия” Чикаго.
Десет години по-късно, през 2017 г. – Тодоров повтаря този успех с “Левски” Чикаго. 

Награденият основател на три футболни отбора – Николай Василев

Другият награден българин – Николай Василев още като малък тренира футбол в детската школа на “Миньор” Перник. По препоръка на баща си, той сменя футбола с класическата борба, но не се отказва изцяло от футбола.

В свое интервю Василев споделя, че никога няма да забрави спомена от световното първенство по футбол в САЩ 1994 г., когато българският национален отбор по футбол печели бронзовите медали!

Българският Национален отбор по футбол на Световното първенство в САЩ 1994

Перничанинът завършва бакалавърска степен в Национална Спортна Академия “Васил Левски” с три специалности: учител, треньор и спортен журналист. За следването си Николай Василев винаги споделя, че най-голямо въздействие върху неговото цялостно развитие, има Олимпийския клуб и проф. Лозан Митев.

Първият футболен отбор, основан от Ники Василев извън границите на България – е в Англия през 2007 г. с името – “Македония”, в него играят само Българи. И съвсем естествено – отборът успява да стане шампион в областта – Норфолк !

Отборът на „Македония“ – шампион в Норфолк

Николай идва в САЩ, през лятото на 2009 г. Още на следващата 2010 г. той основава “Миньор” – Чикаго.

Отборът стартира с турнир по минифутбол в зала. През пролетта на 2011 г. – записва отбора в Първа дивизия на „Premier Soccer League“. Още същата година, под негово ръководство, отборът става шампион.
Това – все още остава, единствената шампионска титла на “Миньор” – Чикаго
Да им пожелаем успех в следващия сезон!

„Миньор“ Чикаго със завоюваната Купа в майсторската група на ПСЛ през 2013 г.

На следващата 2012 г. – Николай Василев отстъпва треньорското място на капитана на отбора – Емил Миланов. Със задружни усилия на следващата 2013 година, “Миньор” – Чикаго печели Купата в Майсторската група. Същата година, тимът е Вицешампион на Премиер лигата, Вицешампион на щата Илинойс и участник в Турнира на Шампионите на Средно-Западните щати. 

Двустранната игра между „Миньор“ – Перник и „Миньор“ – Чикаго през 2019 г.

През 2019 г. по повод 100-годишнината на „Миньор“ – Перник – чикагския „Миньор“ играе със своя патрон. Приятелската среща между двата клуба събира близо 7000 зрители на стадиона на Мира. Мачът и шествието, преди него, се предават пряко по спортния канал в България – Sportal.bg.

През 2014 г. Николай Василев основава нов отбор в групата за над 30-годишни, с името “Левски” – Чикаго. Първоначално целта на отбора е да стане шампион по повод 100 – годишнината на футболен клуб “Левски” – София.

„Левски“ – Чикаго 2014

През тази първа година от съществуването си – “Левски” – Чикаго, печели Титлата, вдига Купата и Суперкупата. Става Вицешампион на щата и Вицешампион на Средно-Западните щати. От този момент “Левски” Чикаго е спечелили общо 7 Титли, 5 Купи и 4 Суперкупи в “Бялата” дивизия на „Premier Soccer League“. “Левски” – Чикаго успява да завоюва 4 Щатски Купи на Илинойс, 2 Купи на Средно-Западните щати, а през 2017 г. – става първият и все още единствен Национален шампион на САЩ в щата Илинойс.

Отборът на „Левски“ – Чикаго (за над 30 г.) е първият и все още единствен Национален Шампион на САЩ от щата Илинойс

2023 година отборът загуби с дузпи във финала на САЩ. 2021 г. Сините се класираха на Националните финали и завършиха на 4-то място, след загуба от дузпи.

За краткото си съществуване , отборът успява да завоюва общо – 23 отличия, които го поставят на първо място, като най-титулувания отбор в Premier Soccer League.

Един от силните сезони за „Левски“ – Чикаго през 2016 г., когато сините печелят за първи път Щатската Купа

За всички тези успехи на “Левски” – Чикаго, основни заслуги отново има Николай Василев!

През изминалата 2022 година – Николай Василев основа и трети отбор, в групата за над 40-годишни – с името “Велбъжд” – Чикаго. Засега, този тим играе минифутбол в зала, като вече успя да вдигне Купата в Лига – Европа.

Спечелената Купа от „Велбъжд“ – Чикаго (за над 40 г.) на закрито в Лига – Европа

Ето и речта, която Николай Василев изнесе пред аудиторията:

“Дами и господа,

„Благодаря“ – е само една обикновена дума, но означава – много. Днес мислех, че просто ще кажа – “благодаря” и ще си тръгна, но всъщност прецених, че има толкова много хора, на които бих искал да благодаря, защото без тях, наистина нямаше да съм тук – днес сред вас!
Първо – искам да благодаря на Бог! Той винаги ми показва правилния път.
Искам също да благодаря на семейството ми – за подкрепата и любовта, която ми дават.
Благодаря на организаторите на това събитие: Президентът на Илинойската Щатска Асоциация по футбол (ISSA) – Клаудио Фриго, председателят – Ървин Флипс и организаторът Рената Троянарски.

Приветстваният в „Залата на славата“ – Николай Василев по време на речта си

Специални благодарности искам да изразя на моите приятели, които винаги ме подкрепят в най – тежките ми моменти …
Огромни благодарности към всички футболисти, които са играли през годините и играят в момента.
Много съм благодарен и на треньорите, на които често им се налага да се раздават и на терена.
И накрая, но не на последно място – благодаря от сърце на спонсорите.
Всички те са били с мен през целия този път, така че тази награда е не само моя, но и тяхна.

Има един цитат, който звучи така: “Ако искаш да стигнеш бързо, върви сам. Ако искате да стигнете далеч – вървете заедно”
Ето така, успяхме да стигнем дотук и до този успех, за да можем да сме достойни за България и Нашата общност в Чикаго!

Българската група на приема: Даниел Тони Тодоров, Беатрис Тодорова, Тинита Ботева, Николай Василев, Катя Котакова, Рубен Велез, Анисия Ботева, Надя Дойчинова и Петър Василев

Много хора ме питат: защо играя футбол и защо съм създал, не един а цели три отбора? Ами, защото всеки отбор, представлява важна част от моя живот.

Първият отбор, се казва „Миньор“ – Чикаго от 2010. Създадохме го, когато се роди първата ми дъщеря – Анисия Ботева, която е и нашият талисман!
Отборът го създадох и заради моя баща – Борислав Димитров, защото той е изявен привърженик на “Миньор” – Перник, в който град имам честта да бъда роден!

От ляво на дясно: Иво Ангелов; Борислав Димитров, Анисия Ботева и Габриела Стойнева

„Левски” – Чикаго създадохме през 2014, когато се роди втората ми дъщеря – Тинита Ботева, тя също е талисман на отбора. Тимът носи името на великия българин – Васил Левски и ако някой иска да научи повече за този изключителен герой в Google.

Футболен клуб – “Велбъжд” – Чикаго го създадохме през миналата година, защото исках да помогна на кюстендилци да имат свой отбор в Чикаго – и защото имам много приятели от град Кюстендил.

Николай Василев с дъщерите си Анисия (13 г.) и Тинита (9 г.) Ботеви

Драги Колеги – искам да изразя моето удоволствие да бъда сред вас и да споделя, че всички ние – идваме в Америка от различни крайща на света.
Всички сме донесли със себе си нашите – вярвания, обичаи и най-вече любовта ни към футбола. Всички ние сме конкуренти на терена, но всеки от вас е доказал, че повече са нещата, които ни обединяват, отколкото разделят и това ни прави безкрайно щастливи.
Когато печелим, се радваме по един и същ начин, същото е и когато губим. Единственото, което ни разделя – това е цвета на фанелката.

Приятели, бих искал да кажа тук днес – на централния вход на сградата на Българския парламент с големи букви пише:
“Съединението прави силата” – и нека и занапред нашето единство да ни прави сплотени и силни!

Дами и господа, бих казал, че животът на терена е много еднакъв с реалния живот. И затова бих казал, за да вървим напред – да се обградим с правилните хора около нас, да си поставяме големи цели, да вярваме в себе си, да работим здраво, да се учим от грешките си и никога да не се отказваме от мечтите си.

Благодаря на всички и Бог да Ви благослови!

Амин!”

Галерия снимки:

Снимки: Анисия Б.

Текст: Н. Дойчинова

Leave a Reply

Your email address will not be published.