Стоян Саладинов

Приключи Световното първенство по бойно и спортно самбо за мъже и жени в зала „Армеец“ в София. Както обикновено българските състезатели представиха Родината на високо ниво, като завоюваха общо девет медала в двата стила.
Шампионатът на планетата беше даден на България и заради 60-годишнината от появата на спорта в страната. Междувременно заслужилият радетел и треньор на самбото у нас – Стоян Саладинов, също беше поздравен от международната федерация по слуай 60-годишния си юбилей.

01

Световният шампион – Мария Оряшкова

Единственият златен медал за България и четвърта световна титла извоюва Мария Оряшкова, при жени в спортно самбо, в категория до 80 кг. Бившият световен шампион в категория до 62 кг. – Борис Борисов, стана вицесветовен шампион. В по-горната категория до 68 кг. – Мартин Иванов – Ахил, се окичи с бронзов медал.

Освен по едно отличие от трите благородни метала, трима от състезателите ни – Изабела Христова (64 кг.), Габриела Гигова (68 кг.) и Иван Илиев (+100), се класираха на седма позиция. Дебютантът при 82-килограмовите – Стойчо Терзиев, се нареди на 11-то място.

Въпреки липсата на златен медалист в бойното самбо, националите ни не изневериха на себе си и завоюваха три сребърни и три бронзови отличия. Тези успехи им отредиха почетното второ място в отборната надпревара, веднага след родината на самбото Русия и преди отбора на Украйна.

03

Росен Димитров (в ляво) с отборната Купа на Световни Вицешампиони

Със сребърни отличия в бойното самбо се окичиха Веселин Иванов – в кат. до 62 кг., Валентин Бенишев – в кат. до 74 кг. и Никола Дипчиков – в кат. до 90 кг. Трети места завоюваха българската самбо легенда и единствен на планетата с пет световни титли в категория до 57 кг. – Марко Косев, Камен Георгиев в категория до 100 кг. и Мартин Маринков при най-тежките +100 кг.
Надеждата ни за медал при 68-килограмовите – Тихомир Благовестов, беше ощетен от съдиите на полуфинала и поради дисквалификация не се бори за третото място. При 52-килограмовите, пети се нареди Йордан Нгуен.

Галерия снимки:
04

„Сребърният“ Веселин Иванов (от ляво)

05

„Сребърният“ Валентин Бенишев (от ляво)

06

Легендата Марко Косев

07

„Бронзовият“ Камен Георгиев

08

„Бронзовият“ Мартин Маринков

09

„Сребърният“ Борис Борисов

10

Мартин Иванов се окичи с бронз

11
Никола Дипчиков (първият от ляво на почетната стълба)

81d7ed270c139286628f

Спортният министър Красен Кралев награждава председателя на БФС – Румен Стоилов

evgeni-vasilev-iznasq-izabela-hristova

Евгени Василев дава първа помощ на своя възпитаник Изабела Христова

В-к „България“

снимки: FIAS

Leave a Reply

Your email address will not be published.