Българката Зара Увакова спечели четвърта национална титла на САЩ по таекуондо в Тексас. Родената в Дупница състезателка получи признанието на треньорите в националния отбор на САЩ и за първи път беше поканена да се присъедини към отбора. Зара достигна до златния медал, побеждавайки в шест поредни мача, като последния от тях, беше за определене правото на място в националния отбор. Схватката се проведе в 3 ч. сутринта и само Зара и треньорът Красимир Русев знаят през какво са преминали за този успех. Зара е само на 12 години, а се състезава при кадетите и всички нейни съпернички бяха на 13 и 14 годишни! Това е един от малкото прецеденти в историята на USA Taekwondo, където най-малкият участник спечелва място в първия тим от първия си опит. Зара е най-младият състезател в националния отбор, който ще отпътува за предстоящото световно първенство по Таекуондо за кадети (12-14 г.) във Muju, South Korea през Август 23-27, 2015!

01

Майстор Красимир Русев и шампионката Зара Увакова

За нейния голям успех потърсихме коментар от личния й треньор, собственик и създател на клуб „Revolution Taekwondo“ в Чикаго – Красимир Русев.
Ето какво ни сподели той по телефона:
– Разкажете ни повече за Зара Увакова и нейното поредно силно представяне?
– Зара направи изключително представяне на самото състезание, успявайки да запази концентрация за повече от 16 часа през целия ден и да покаже, че тя заслужава да бъде сред най-добрите състезатели по Таекуондо в нейната възрастова група! Шест мача, шест много трудни победи. Изоставаше във всеки един мач, но показа непоклатима воля и дух, за да успее да доведе двубоите до успешен край. Това е нейната първа година при кадети и първо много голямо изпитание. Показахме, че заслужено сме на първото място. Тя получи голямо одобрение и подкрепа от много хора, включително от старши треньора на националния олимпийски отбор по Таекуондо на САЩ за мъже и жени, П. Ремарк, който лично изяви желание да наблюдава всички нейни срещи до 3 ч. сутринта! Той остана изключително впечатлен и сподели с мен, че тя има огромно бъдеще в този спорт, ако запази това постоянство. Всички мои състезатели играха страхотно добре и заслужено спечелихме седем медала от десет участника. Това не е никак малко за страна като САЩ, където нивото на Олимпийското таекуондо е много високо и има милиони практикуващи!

03

Преди схватка

– Какво предстои за Зара Увакова сега?
– Зара продължава своята подготовка за Световното първенство, заедно със мен, тук във Revolution Taekwondo Training Center. Имаме пет седмици преди сътезанието и сме напълно мотивирани да продължаваме напред! Тя тренира по 2-3 часа на ден, индивидуално с мен и заедно с останалите ни състезатели. Нейните успехи не са само плод на талант, тя се раздава на всяко тренировъчно занимание!
– Кой спонсорира нейните патувания и разходи по състезания и лагери?
– Никой не спонсорира изявите й. Аз и нейното семейство плащаме всичко с наши лични средства! Пътуването за светвното първенство не е спонсорирано от националната федерация, поради липса на средства. Казаха ни, че трябва сами да покрием пътуването или да загубим мястото си в отбора! Ние набираме средствата сами и сме постигнали 50% от нужната ни сума досега. Ако има хора, които искат да помогнат на Зара да замине на световно първенство и на важни състезания след това, като продължава да прославя силния български дух, нека да помогнат, даренията се събират на следния сайт:
www.gofundme.com/ZaraUvakova
– Може ли всеки да посети твоя тренировъчен център и да наблюдава тренировки на Зара или дори да започне да тренира? Може би има и други деца, които й се възхищават и искат да бъдат като нея!
– Деца, които искат да са като нея има, и това е най-важното, понеже тя е голямо вдъхновение за много други в моя клуб. Ще ви кажа само, че има хора, нейни преки съпернички, които дариха пари, за нейното пътуване до Корея! Уважението, което тя си е завоювала на татамито е огромно! За мен е голяма чест да съм нейн треньор! Това, което правим ние, е не само за лична суета, спортът е за всеки. Дано повече хора да се насочат в тази посока! Залата ни е винаги отворена за всички желаещи, таланти има много, но за да има успехи, трябва да се работи с децата. Винаги искаме нови и талантливи деца да следват примера на Зара!
Заповядайте на адрес:
Revolution Taekwondo TC 557 W. Golf Road, Arlington Heights, IL 60005
www.revolutiontkd.com

04

Успехите на Зара Увакова до момента:
– Zara Uvakova 12 yrs old black Belt 1st degree WTF/Kukkiwon Taekwondo
– USA National Champion 4x 2010, 2011, 2014, 2015
– USA Nationals Silver 2012
– Toronto Open, Canada Gold 2011
– U.S. Open Bronze 2015
– IL State Champion 5x 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
– USA National Team Member Cadets Female/-47kg 2015
– Won over 35+ Gold medals at Local and National Events
На провелия се шампионат на Америка сътезателите на Revolution Taekwondo начело с българският треньор Красимир Русев спечелиха общо седем медала: три златни, два сребърни и два бронзови.

02

Зара е най-младият национален състезател на САЩ по Таекуондо

Николай Василев, кореспондент на в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.