Имате ли семейство? Ако отговорът ви е да, вие сте един от най-богатите хора на планетата. Бъдете благодарни, защото светът е така устроен, че не всеки има този късмет. Всяка година с наближаването на Коледа, във въздуха се усеща човеколюбието, което си проправя път в сърцата и душите на хората. Сещате ли се кои хора в Родината имат най-голяма нужда от любов и внимание? В България има хиляди изоставени деца, възрастни хора и такива в неравностойно положение. Институциите се грижат за тях, доколкото позволява бюджета, но нуждаещите се таят най-много надежда към обикновените хора с добри сърца, които ги подкрепят по различни начини. Безспорно, по Рождество Христово някакси ежедневието се забавя и хората са по-склонни да се замислят за живота си и да са благодарни за това, което имат. Бог отключва сърцата им и те намират време и причина да отделят нещо от себе си за тези в нужда.
А сега си представете един мост през океана, който е изграден от любов. Има безброй такива мостове и много различни видове любов: между дете и родител, между двама влюбени, между братя и сестри и т.н.
Ние ще ви разкажем за моста на човеколюбието, които е изграден от една дъщеря и нейната майка.
Мая Стоилова е фризьор по професия. Пребивава в Чикаго от 2004г., заедно със съпруга си и двете си деца. Нейната майка – Йорданка Стоилова, живее в родния Благоевград. Тези две жени са направили строга организация, която от няколко години изпълнява желанията от писмата към Дядо Коледа, на нуждаещите се в България.

Йорданка и Мая Стоилови

“Преди шест години видях във фейсбук на страницата на “Операция Плюшено Мече” публикувани списъци на деца от домове за сираци и техните скромни желания за подаръци. Стана ми много тъжно и изпратих пари, колкото можах да си позволя. Тогава не бяха включени много институции, защото доброволците бяха малко, а кампанията не беше популярна. С всяка изминала година се включват все повече хора и това дава възможност да се достигне до много повече нуждаещи се душици”, разказва за началото на коледната приказка Мая Стоилова.

Сдружение “Операция Плюшено Мече” ръководи най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на мечти, на деца и младежи в неравностойно положение в България. От няколко години са включени и списъци на възрастни хора с умствени увреждания, защото те носят душата на дете.
Картата на България е разделена на региони. За всеки регион отговаря доброволец, който взима списъци от институциите с имената и желанието на хората там за коледен подарък. От 01 ноември до 15 декември същият човек събира изпратените от дарителите подаръци и ги отбелязва като получени на
списъците публикувани на страницата в интернет. От 15 до 24 декември представител на сдружението с помощта на доброволци разнасят подаръците по институциите и лично ги подаряват.
ОПМ е истинска кампания, която обединява хора с големи и добри сърца.

През първите години, Мая изпраща определена сума от семейния бюджет, на братовчедка си Светослава Терзянова в България, която купува подаръците и ги отнася до определения пунк на “Операция Плюшено Мече”.

Братовчедката Светослава Терзянова

“Преди три години една клиентка ме чу да обсъждам по телефона с братовчедка ми какви подаръци ще купуваме. Момичето се заинтересува и каза, че и тя иска да даде пари. Реших да питам приятели и други клиенти и така се събраха над $2000. Наложи се да включим майка ми да пазарува, тъй като тя е пенсионер и има много свободно време”, добавя Мая.


От тогава, двете дами така се стиковат, че със събраните средства винаги се купуват възможно най-много подаръци. Двете жени внимават, за странични разходи да не отива нито цент.
От от август месец, като пчеличка, Мая събира средства от много хора. През миналата година, тя събира близо $10 000 дарения, а тази година събраните средства са вече близо $13 000. Една неделя в месеца подстригва безплатно, като разчита клиентите да оставят по желание, колкото преценят за каузата.

Мая подстригва за каузата


“Обикновено хората дават между $50 и $100. Съседите ни американци също дават, те са научени от деца да помагат. Без помощта на майка ми, това нямаше да се случи, или поне не в такъв мащаб. Тя е бивш счетоводител и си записва всеки един долар откъде идва и за къде отива. Въпреки нейните 66 години, печати всичко на компютър. Един път лепи информацията на подаръка, после на торбичката, много е изрядна”, споделя Мая за безценната помощ на Йорданка.

Списък на подаръците закупени до момента

Обикновено Мая изпраща парите на майка си по хора, като така спестява таксите. Подаръците избира вечерно време до късно, по интернет, от списъците на сайта plushenomeche.org. Поради голямото количество подаръци, с напредване на кампанията, се включва цялото семейство. Много от собствениците на магазини в Благоевград, като разберат за каузата, помагат с голямо желание.

Мая с родителите си

“Няма малка и голяма помощ. Дали е физически, финансово или даване на отстъпка в цената, за да купим повече подаръци, няма значение. Аз оценявам жеста и желанието на всеки, който се включи. Радвам се, че имам възможността да го правя и толкова много хора ми се доверяват”, щастлива е Мая.

Подарък приготвен за страната

Подаръците се закупуват предимно за институции от Благоевградския регион, защото Йорданка ги носи до събирателния пункт и така се спестяват пари за доставка. Когато някой дарител даде голяма сума пари и иска да се закупят подаръци за избран от него регион в страната, Мая никога не отказва. Заедно с дарителя избират какво да купят, а Йорданка изпълнява поръчката и изпраща където трябва. Когато е възможно, Йорданка присъства на раздаването на подаръците. Обикновено в домовете се организира празник и „Дядо Коледа“ раздава лично пакетите.

Благоевградчанката Йорданка Стоилова

“Когато мога да присъствам в някои от домовете, докато хората си получават подаръците, изпитвам смесени чувства. Хем ми е тъжно, хем се радвам. Много от тях ме питат дали пак ще дойда да ги видя. Хората имат нужда от внимание, разбиране и любов”, сподели по телефона от Благоевград, Йорданка Стоилова.


Списъците на сайта за личните подаръци са валидни до 24-ти декември, а за по-големите нужди, които отиват за самите домове, като печки, перални, радиатори и др. са активни до края на февруари. Всички сънародници от района на Чикаго могат да направят своите дарения по примера на Мая и Йорданка лично, или ако нямат необходимото време двете жени ще го сторят вместо тях. Дарения можете да оставите в поставената за целта кутия в българската православна църква “Света София”, намираща се на адрес: 404 W Oakton St, Des Plaines, IL 60018, както и в салона за красота “Scissor City”, в който работи Мая, намиращ се на: 1734 W Golf rd, Mount Prospect, IL 60056.


Коледната кампания на НПО „Операция Плюшено Мече“ съществува благодарение на неуморния труд и отдаденост на близо 250 доброволеца в цялата страна! Това са хората, които са отговорни за 9 667 индивидуални подаръка и 47 329 артикули от графа основни нужди и комуникират с общо: 20 000 дарители и директори и персонал от 470 социални услуги в страната. Тези хора качват средно по 33 списъка, следят ежедневно коментари, отговарят на имейли, съобщения, телефонни обаждания, приемат, сортират и проверяват средно 345 подаръка на регион, отбелязват пристигнали подаръци в Платформата, подготвят всички документи за доброволци и приемо-предавателни протоколи, качват снимките от посещенията в страниците по региони, координират работата и посещенията за раздаване със социалните услуги, програмата на децата и доброволците, за да може всяко дете да получи подаръка, които Дарителят е изпратил с много любов! И правят всичко това безвъзмездно и с много усърдие в извънработно време, през почивните дни, посред нощите и по празниците, за да не остане нито едно дете без топлина и ласка за Коледа!

Галерия снимки:

В-к “България”

Leave a Reply

Your email address will not be published.