По повод деня на откривателя на Америка – Христофор Колумб, кукерска група “Кракра” се включи в традиционния парад, в центъра на Чикаго. Историческото първо участие на българи в парада, се осъществи със съдействието на Генералния консул г-н Иван Анчев.

Кукерска група „Кракра“, премина в парада под номер 84

През миналата година, благодарение на активната пернишка общност в Чикаго и дипломатическите похвати на Анчев и екипа му, град Перник бе побратимен с предградието на Чикаго – Елк Гроув. При посещението си в център “Магура”, зам. кметът по културата в Перник – г-жа Севделина Ковачева, изпрати на центъра оригинални фотоси от Международния маскараден фестивал “Сурва”. Освен изображенията, кметският екип осигури и три кукерски маски. Към изложбата се включиха и истински кукери с костюми на Георги Василев от Стралджа и Константин Маринов от Стара Загора. Тя беше показана и в други български учреждения във ветровития град.

Перничаните Емил Миланов и Мартин Трендафилов

Междувременно, перничаните Диана и Емил Миланови пренесоха през океана осем кукерски костюма (5 за възрастни и 3 детски), снабдени с хлопатари, колани, детски маски и един лик (висока маска, типична за пернишко). Първото публично участие на кукерска група „Кракра“ бе на Националния празник 3-ти март в Даунтаун, на площад „Дейли плаза“, а преди един месец, на парада в предградието Елк Гроув, бе второто участие. При третото си публично появяване, американската публика посрещна отново радушно българските кукери в парада на “Кълъмбъс дей”.

Телевизия “ABC 7” предаваше парада на живо

Телевизия “ABC 7” предаваше събитието на живо, а по-късно отдели специално място в репортажа си на кукерска група “Кракра”. Генералният консул Иван Анчев поздрави кукерите за отличното представяне на България в парада и пожела родното участие да стане традиция.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.