За дванайсти пореден път в Чикаго, на брега на езерото Мичиган, българските имигранти във ветровития град посрещнаха Юлското утро. Както всяка година, лагеруващите окопираха Illinois Beach State Park, който се намира на 50 мили от границата със съседния щат Уисконсин.
Тази година, главният организатор и преносител на самобитния български обичай Джулай Морнинг – Давид Иванов, беше награден от Олимпийски клуб „Васил Левски“ в Чикаго, с титлата „Български юнак“. Наградата бе връчена от вицепрезидента на клуба и президент на „Българо-Амриканския център за културно наследство“ – Станислав Станимиров.

Станислав Станимиров награждава Давид Иванов

„Много ви благодаря, това е голяма изненада за мен, не съм очаквал такова внимание. От 17-годишен не съм изпускал изгрева „Джулая“. Традицията е хубава и се радвам, че всяка година се събираме все повече хора. За мен, не само слънцето, а комбинацията му с водата символизират обичая. Чрез Джулай Морнинг, ние символично изразяваме свободата си. Благодаря ви на всички“, развълнувано сподели Давид Иванов.

Давид Иванов

„Винаги се радвам, когато срещам хора като Давид, защото е много важно всеки един от нас да прави по нещо малко, за което всички да се чувстваме по-вкъщи тук. Всички милеем за Родината и каквато и да е традиция, пренесена тук, ни е много ценна“, коментира Станислав Станимиров, който е и съосновател на център „Магура“.

Организаторите Давид Иванов и Любомир Тонкарев

Самият Давид добави специални благодарности и към дясната си ръка Любомир Тонкарев, който се включва през 2009 година в организацията на обичая.
Давид Иванов е родом от Петрич. Идва в САЩ през 2002 г. През първите три години, той и негови приятели американци, посрещат самородната българска традиция на Вирджиния Бийч. За първи път в Чикаго обичая е спазен през 2006 година, и от тогава желаещите да станат свидетели на първия юлски изгрев постоянно се увеличават. На първото Юлско утро във ветровития град, са били само трима души – българинът Давид Иванов, кубинецът Лио Енрикес и американката Кристен Уинек. Тримата, и до днес, всяка година идват, за да почувстват свободата от общуването с природата.

Американката Кристен Уинек

С годините, през трите дни на лагеруването, се обособяват традиционни игри, нощни къпания, каране на лодки и джетове, различни ястия, които се приготвят на място, а огънят никога не угасва. По идея на Кристен Уинек от 2007 г., за празника се правят различни оригинални тениски, от които всеки лагеруващ може да закупи с предварителна заявка. От няколко години насам, за направата и дизайна на тениските, отговаря Вили Джикова. Тази година, главният организатор Давид Иванов се беше погрижил да донесе и телевизор, на който имаше възможност да се наблюдават мачовете от световното първенство по футбол в Русия.

Лагеруващите наблюдават световното по футбол

Осем часа по-рано, в Родината също стартира събитието Джулай Морнинг. На 30 юни вечерта, хората се събират на открито по брега на Черно море. Нощта е съпроводена от песни и танци, които продължават до изгрева на 1 юли. През 1980 година, обичаят е стартирал във Варна. Днес най-посещаваното място за празника са скалите при село Камен бряг, където Слънцето огрява първо България. Обичаят Джулай Морнинг е кръстен на едноименната песен на Uriah Heep. През 80-те години хората, които не са били съгласни с комунистическия строй в България, с посрещането на юлското утро са правили символичен протест срещу режима на управляващите. След промените през 90-те години, хипарският характер на Джулай Морнинг се изменя в идея за свободата на духа и бягство от ежедневието в градовете.

Галерия снимки:

     

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.