“Македония” Чикаго вдигна Купата на “Македонияда” 2022. На финала македонците от Чикаго победиха с 4:2 отбора от щата Индиана. Първото попадение падна в 10-минута на мача. Голът за Чикаго отбеляза Борислав Радев. Той проби по дясното крило и вкара сам срещу вратаря. Пет минути по-късно отново Радев беше в основата на втория гол. Той изпълни бързо и хитро странично хвърляне в гърба на противник, овладя топката и проби с центриране в наказателното поле, където младата надежда Томи Петковски направи 2:0. Така завърши първата част. 

Капитанът Мартин Митев и Андрей Нунески поздравяват голмайстора Борислав Радев

С подновяването на играта Енис Углянин получи чудесен пас в коридор, овладя топката, стреля и покачи на 3:0. Гостите от Краун Пойнт не се отказаха и вкараха два бързи гола намалявайки резултата на 3:2. В 75-минута голмайстора Енис Углянин беше спънат в противниковото наказателно поле. Главният съдия Росен Каптиев посочи бялата точка. Зад топката застана Спаско Стефанов, който стреля хладнокръвно и оформи крайното 4:2. 

Младият Симеон Янакиев (в дясно) поздравява голмайсторът Спаско Стефанов

Непосредствено след края на финалната среща бяха наградени най-заслужилите играчи. За най-добър вратар беше избран Йове Богдановски. За най-добър нападател Спаско Стефанов, а за най-полезен играч (MVP) – капитанът Мартин Митев. 

Вратарят Йове Богдановски с наградата

Първи купата вдигна лидерът Мартин Митев. Спечеленият трофей е особено ценен за домакините от Чикаго, които за последно са печелили конвенцията преди 24 години, през далечната 1998 г. Македонските събори се организират от 1975 г.

Мартин Митев с наградата за най-полезен играч (MVP)

Македонската конвенция се организира под покровителството на Северно-Американската епархия на Охридската Архиепископия. Църковно-народният събор се проведе в двора на църквата “Св. Кирил и Методий”. Домакинството беше избрано по повод 30-годишнината от построяването на Православната черква. 

Шампионите от „Македония“ Чикаго

Във футболния турнир, който е най-интересната част от църковно-народния събор, се включиха шест отбора. Тимовете бяха разделени в две групи по три отбора. В рамките на два дни сили премериха сотборите на: Детройт, щата Мичиган, Кълъмбъс, щата Охайо, Краун Пойнт, щата Индиана, Св. Петка от Северната част на Чикаго и домакините от Уилоубрук 1 и Уилоубрук 2. Първите два тима от всяка група играха на кръст в полуфиналните мачове. 

Главният организатор Злате Танески (в ляво) и неговият помощник Коце Трифуновски

Главен организатор на футболния турнир беше Златко Танески, с помощници Коце Трифуновски и Зоран Гусакоски. 

Галерия снимки:

Йоцо Йованович и голмайсторът Томи Петковски
Голмайсторът Спаско Стефанов
Гоце Трайков
Георги Филиповски
Костадин Гълъбов
Един от спонсорите на отбора – Станойче Атанасов
Влатко Соколов
Кире Митев
Драган Драганов
От ляво на дясно: Томи Петковски, Симеон Янакиев и Енис Углянин
От ляво на дясно: Йове Богдановски, Мартин Митев, треньорът Ване Котев и Спаско Стефанов
Председателят на църковното настоятелство – Николче Китаноски и треньорът Ване Котев
Бившият професионален футболист – Люпчо Николов (Решката)
Играчите от Индиана се радват на Купата за Вицешампиони
Отборът от Краун Пойнт, щата Индиана
От ляво на дясно: Николче Китаноски, Йордан Ничев, Росен Каптиев, Петър Милошевски и Коце Трифуновски
Крайното класиране

Снимки: Николай Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.