Българското училище в Нейпървил посреща често скъпи гости, които обичат българската книга и с любов ни разказват за преживелиците на героите в тях. В залата на училището, всички деца се прехласнаха и затаиха своя дъх, когато Петър Агапов започна да представя вълшебните приключения на едно таласъмче, което децата в България отдавна обичат. Четири прекрасни луксозни детски книжки с цветни големи юлистрации, грабнаха вниманието и на техните родители и учители. След двадесетина минути, вече се беше образувала опашка пред масата, на която бяха изложени приказките – игри. Сякаш имаше състезание помежду малките и големи гости в залата, кой първи ще отвори новата история и ще се докосне до тези, пълни с фантазии, лъскави книжки.

Сладкодумният разказвач Петър Агапов, самият той татко и почитател на автора на книгите – Никола Райков, сподели как очаква с нетърпение да сложи своята дъщеричка на коленете си и да пропътуват заедно с приказните герои из омагьосаните полета, пещери и гори, където ще ги отведат стъпките на малкото таласъмче.
Пъвоначалната идея на Никола Райков била да напише приказка-игра за своя син. Така се родило „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Историята била приета много добре, както от сина му, така и от други близки и роднини. Това мотивира авторът да превърне тази творба в луксозна книга с много красиви цветни илюстрации, която може да бъде закупена чрез поръчка по интернет. Райков е голям привърженик на свободното споделяне в мрежата и позволява приключението да бъде изтеглено напълно безплатно от сайта prikazka-igra.com

За тази творба, както и за последвалите три, Никола Райков получава множество награди, сред които престижната национална награда“Константин Константинов“, под патронажа на Министерство на културата в Република България.
Книгите-игри са вид интерактивна литература, в която действието се развива според желанието на читателя. Вълшебството на „Голямото приключение на малкото таласъмче“ е във възможността, която се предоставя за сближаване на родители и деца. Чрез помощта на възрастните и приказката-игра, малчуганите се срещат с един от най-важните житейски уроци, а именно, че всяко едно взето решение променя бъдещето и оказва влияние върху житейския им път.
За тези от вас, които обичат приказни истории и необичайни случки, всяка събота в залата на училището на адрес: 1140 Raymond Drive, Naperville, IL 60563, се провеждат занаятия по български език, история, изобразително изкуство и фолклорни танци. Очакваме ви!
автор Мария Христова

Leave a Reply

Your email address will not be published.