27-годишната Диана Ковачева е собственик на най-модерния магазин за рокли на шаферки в района на Чикаго. Вече близо две години, нашенката развива бизнеса си в китното предградие на Чикаго – Франкфурт. Градчето е основано през 1879 г. от немски имигранти. Магазинът на българката се казва “Bridesmaids Social”, а на български можем да го преведем като “Приятелки на булката”. Той се намира в центъра на Франкфурт, в старинната сграда на бившата гара, която се е използвала и за ремонтна база на влаковете.

Бившата гара на предградието на Чикаго – Франкфурт
Адресът е: 11 S. White St. Suite 202 Frankfort, IL 60423.

“Още докато учех в колежа, започнах работа в булчински магазин, където работих четири години. Там научих повече за бизнеса и започнах да мечтая за собствен магазин”, разказва Диана.

Когато българката решава да отвори нейн магазин, най-трудното нещо, с което се сблъсква е да намери подходящо помещение. Навсякъде наемите за месец са над $4000.

Клиенти на магазина

“През първата година правих реклама главно във фейсбук, инстанграм и уебсайта ни. Сега вече нашите клиенти ни препоръчват на техни приятели и сме постоянно заети. Все още не съм имала български клиентки, но ще се радвам от сърце, ако се появят”, казва с ентусиазъм Диана.


Майката Добринка и по-малката сестра Кристин също помагат за развитието на бизнеса. Освен членовете на семейството, Диана е наела още две момичета.

Първите дни на семейството на америкнска земя в Ню Йорк

Диана Ковачев е родена в София. В Америка идва заедно с родителите си, когато е само на 4 годинки. Семейството пребивава няколко месеца в Ню Йорк при роднини, след което се местят в Чикаго.


“Идеята да отворя магазин за шаферки ми дойде, след като два пъти бях канена за шаферка и ми се наложи да ходя до центъра на Чикаго. Оказа се, че в покрайнините няма такъв магазин. Радвам се и благодаря на майка ми и баща ми, че ме подкрепят”, добавя Диана.


Софянката внася много иновации в бизнеса, които го правят уникален. Само в нейния магазин групите на шаферките идват в уречен час и не се засичат с други клиентки. Пробването и избирането на шаферските рокли става за около два часа. Пазаруването е превърнато в частно забавление, защото докато го правят, на дамите е разрешено и да се почерпят.

Диана Ковачева (втората от дясно на ляво) с клиентки

В Америка много от шаферките не се познават преди сватбата и избирането на роклите е първото запознанство. Освен американци в “Bridesmaids Social” пазаруват и много поляци и гърци. Магазинът има много клиенти и от съседния щат Индиана.
Няколо месеца, след откриването на магазина, вестник “Франкфурт Стейшън” слага Диана на първа страница, а оттогава вече няколко пъти бизнесът на българката намира място в местната преса. Във Франкфурт отделните бизнеси си помагат един на друг, като си препоръчват клиенти. От съседните магазинчета хората са приятелски настроени. В градчето всяка година има над 15 светски и социални събития.

Диана Ковачева на първа страница на в-к „Франкфурт Стейшън

Магазинът за сватбарски рокли работи в сряда и четвъртък от 11 АМ до 7 PM, в петък от 11 АМ до 5 PM, в събота от 10 AM до 4 PM и в неделя от 12 AM до 4 PM. Най-заетите дни са през уикенда. Адресът е: 11 S. White St. Suite 202 Frankfort, IL 60423. Телефонен номер за повече информация: (815) 806-7575.

Галерия снимки:

Диана Ковачева на първата година от откриването на магазина
Витрината на магазина
Диана Ковачева (в средата)
Градчето е създадено през далечната 1879 г.
Пред магазина
Наблизо има прекрасен парк
Малката Диана пред „Статуята на Свободата“ в Ню Йорк
Малката Диана с родителите си в Чикаго
Диана (в ляво) заедно с баща си Пламен и сестра си Кристин
Диана с майка си Добринка и баща си Пламен

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.