Град Перник се побратими с предградието на Чикаго – Елк Гроув, официално. Двамата кметове – Вяра Церовска и Крейг Джонсън, си стиснаха ръцете в първото по рода си споразумение за приятелство и сътрудничество между българския и американския град. Подписването на договора се осъществи в заседателната зала към кметството на домакините. Участници и свидетели станаха специално дошлите от Перник зам. кметове – Севдалина Ковачева, Владислав Караилиев, кметът на квартал „Изток“ – Емил Костадинов и зам. председателят на обществено-експертения съвет по култура – Гаврил Апостолов. Най-голям интерес за родната делегация представляваше индустриалната зона на Елк Гроув, която е втората по големина в САЩ. Статистиката говори сама и по отношение на иконимическата ситуация в предградието на Чикаго, където живеят 33 000 души, а работят 78 000.

Двамата градоначалници се поздравяват пред аплодисментите на зам. кмета на Перник – Владислав Караилиев

„Подписването на това историческо споразумение, е плод на тригодишна усилена работа. То е много важна дипломатическа стъпка за мен, моя екип и моите съграждани в Перник, и тук в Чикаго. Тя нямаше да се осъществи без личната намеса на съгражданите ни на американска земя и без положителната енергия на Николай Василев, който започна всичко. С разговорите, които провеждахме по интернет, с разказа му за „Миньор“ Чикаго, за това колко много са българите тук и как се подкрепят. В последствие, разговорите с предишния Генерален консул, с нашето правителството и сегашният Генерален консул Иван Анчев, който ни свърза с град, подобен на нашия. С Елк Гроув имаме общи цели в развитието на индустриалните паркове. За нас е важно, да почерпим опит от тях в това отношение. Надявам се, чрез приятелството и чисто човешките разговори, местните бизнеси да прояват интерес към пернишката индустриална зона, с което да постигнем едно ново по-добро бъдеще за нашия град“, сподели веднага след подписването на договора за побратимяването на двата града – кметът на Перник, г-жа Вяра Церовска.

Пастор Майкъл Гейтс казва задължителната молитва

Общинският съвет на предградието Елк Гроув, демонстрира на гостите от Перник изключителна работоспособност и сплотеност при вземането на важното решение. По традиция, съвещанието започна с молитва от местния пастор Майкъл Гейтс. Членовете на съвета приеха с пълно единодушие подписването на договора за побратимяването. Кметът Крейг Джонсън, който е бивш треньор по борба, прочете точка по точка документа. По време на събитието, в ролята на официален преводач беше роденият в Перник – Емануел Миланов. Синът на треньора на „Миньор“ Чикаго – Емил Миланов, преведе старателно дума по дума договора на всички гости от България.

Перничанинът Емануел Миланов – официален преводач на делегацията от Перник

На въпроса, какви са впечатленията от случващото се, кметът на Елк Гроув – Крейг Джонсън, отговори:

„Мисля, че е феноменално. Имаме много общо по между си. Ще имаме дългосрочно партньорство и смятам, че това, което се случва, ще бъде много важно и за двата града в бъдеще. Бяхме поканени за кукерския фестивал през януари и гарантирам, че ще се опитаме да представим Елк Гроув по най-добрия начин в Перник.“

На допълнителния въпрос, каква е тайната да управлява вече 22 години града, той добави:

„Много труд, всеотдайност и най-важното е да приемаме различната гледна точка, за обогатяване с нови идеи.“

Кметът на Елк Гроув – Крейг Джонсън

Жителите на Елк Гроув се гордеят със своя началник на местната пожарана команда – Ричърд Микъл. Той е признат за най-добрия шеф на пожарана в целия щат Илинойс, където има стотици станции за пожарна безопасност. Ето какво сподели той за перничани:

„Прекарахме един страхотен ден с хората от Перник. Те успяха да посетят нашата пожарна. Беше ми много приятно да се запозная с част от вашето общество. Знаем, че в Елк Гроув има голяма група от българи, които живеят тук. Дори моите деца имат български съученици в училище. Очакваме да развием тази връзка с българите от Перник, и да научим повече за културата на двата града.“

Ричърд Микъл и Гаврил Апостолов

Генералният консул г-н Иван Анчев е човекът, когото домакините разпознаваха най-много и най-много търсеха за контакт. Той и неговият екип изиграха главна роля в постигането на това презокеанско споразумение. Консулът г-жа Людмила Тасева, беше човекът, донесъл първото писмо от кмета на Перник. С непрестанните си дипломатически похвати и представянето по най-добрия начин на град Перник в американската среда, двамата дадоха личен пример как се работи заедно с активните българи зад граница.

„Водещата и важна роля е на българската общност в Чикаго и в района, сподели Иван Анчев. Най-вече на перничани, които живеят в Елк Гроув, защото това беше една тяхна мечта и аз съм щастлив, че с кмета – г-жа Церовска, успяхме да я доведем до успешен край. Отново искам да подчеретая, че без силната пернишка общност в града, това нямаше да бъде възможно. Когато е видимо желанието на гражданското общество резултатът е много по-лесно постижим“.

Генералният консул в Чикаго – г-н Иван Анчев

Основната причина, за да се осъществи побратимяването между българския и американския град, бе създаването и утвърждаването на футболен клуб „Миньор“ Чикаго, като най-добрия български отбор, извън границите на България. Събитието беше подкрепено радушно от ръководството на отбора, в лицето на спонсора Димитър Огнянов, президент на транспортна компания „Навигейшън“ и треньора Емил Миланов. Също така, и от бившия национал по таекуондо Станислав Станимиров, в качестовото си на председател на „Българо-Американския център за културно наследство“ и съосновател на център „Магура“.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.