Съзвездие футболисти04

Традиционното граовско хоро

През изминалата събота се проведе традиционната пернишка вечер, в залата към църквата „Света София“. Близо сто души уважиха празненството на имигрантите от град Перник. Освен перничани имаше и гости от други български градове. Те бяха единодушни, че не е задължително да си от Перник, просто трябва да си перничанин по душа. Главни организатори на вечерта бяха старши треньорът на „Миньор“ (Чикаго) – Емил Миланов и очарователната му съпруга Диана Миланова. Специален гост на вечерта беше Михаил Томов – Милчо, който дарява на сънародниците си в Чикаго бюст-паметник на Апостола.

01

Милчо Томов и Мартин Трендафилов

Няколко семейства се възползваха от възможността и станаха дарители на бюст-паметника на Левски. Семейство Десислава и Мартин Трендафилови, написаха чек за 200 долара.

„Научихме за изграждането на бюст-паметника на годишното събрание на футболните отбори в Чикаго, което се проведе на 26-ти декември. Още тогава се почуствах неудобно от човека, който е направил дарението. Да дойде от България да ни направи паметник на нас. Изпитах едно смесено чуство на срам и гордост пред това патриотично дело, защото ние сме много българи тук и е редно сами да инициираме такива големи събития. Хубаво е повече хора да са съпричастни в такива моменти, защото по този начин и общността върви напред“, каза Мартин Трендафилов.
Друго българско семейство – Янка и Божидар Велеви, също се включи с дарение от 100 долара.02

Янка Велева, Милчо Томов и Никола Масларски

„Като българи чустваме, че искаме да допринесем с нещо за изграждането на паметника. Силно впечатление ни направи статията за човека, който не живее тук и се опитва да запази националната ни гордост и символ на българщината толкова далеч! Покланяме се пред силата на духа му. Дано и други хора са го почувствали така и в ред на тези мисли подкрепят това патриотично начинание“, сподели Янка Велева.
Президентът на патроиотичния мотоклуб „Хайдути“ – Никола Масларски, също се включи с дарение от 100 долара. Той изрази възхищението си към делото на Милчо Томов и двамата си поговориха за евентуален бъдещ съвместен план за изграждане на още български светини. Други 100 долара даде човек, който пожела анонимност. И така, на пернишката вечер се събраха общо 500 долара за свещенната общобългарска кауза.
Към края на вечерта, перничани поздравиха Милчо Томов с любимата му народна песен „Охридското езеро“, а той на свой ред им каза само две думи: „Железни сте!“.


05
Петя Конова и Боби Борисов
07
Румяна от ПерникDSC_0812Организаторът Емил Миланов в центъра на купона

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.