В Библиотеката на Чикагския университет, пред бюста на Алеко Константинов, се проведе възпоменателно тържество в памет на писателя, по случай 120 години от неговата гибел. Събитието беше организирано съвместно от: Генералното консулство на Р. България в Чикаго, Кирилски институт за езици (Чикаго), Центърът за Източноевропейски, руски и евразийски изследвания (CEERES), Департаментът по славянски езици и литература и библиотека „Регенстайн” при Чикагския университет.

Г-жа Ваня Налбантова (Кирилски институт за езици) направи представяне за живота и делото на Алеко Константинов, а г-жа Мередит Класън (CEERES) разказа историята по поставянето на бюста на Алеко в библиотеката. На събитието беше прожектиран документален филм за „Щастливеца“, изработен от филмово студио „Време”, преди повече от 30 години. Сценарист и режисьор на филма е Веселина Геринска.

Домакин на събитието беше проф. Ангелина Илиева, преподавател в Департаментa по славянски езици и литература в Чикагския университет.
На събитието присъстваха ученици и учители от българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, студенти от Чикагския университет, както и обществени и културни дейци.

Photo credit: © Ivan Haralanov – FotoDetail

Aleko Konstantinov Way at Irving Park and Hamlin in Chicago

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.