Слабо съдийство в полуфиналния мач за купата на Премиерлигата между “Левски” и “АЕК”, завърши със служебна победа с 3:0 за гърците. Южните ни съседи започнаха мача по-мобилизирани и през първите десет минути упражниха домакински натиск. Късметът споходи играчите на “АЕК” и те поведоха с 1:0, след карамбол в наказателното поле на българите. Попадението подейства мотивиращо за футболистите на “Левски” и на свой ред те заредиха атаки към противниковата врата. На няколко пъти страничната съдийка Кати Батес показа с реакцията си или с липсата на такава, че е сбъркала професията. Няколко хубави български атаки бяха пропиляни с лека ръка от нея, заради несъществуваща засада. При поредната гавра, нападателят на сините – Владимир Вукайелович, и поговори на цветен сръбски език, но явно невребалните му жестовете са показали на главния съдия какво има предвид и играчът получи жълт картон.

Владимир Вукайелович

Малко след това, Ивалин Гунчев беше изведен по прекрасен начин около точката на дузпата, овладя елегантно със защитник на гърба и разстреля гръцкия стараж за 1:1.

Ивалин Гунчев

Радостта на сините беше кратка, защото главният съдия Абиодун Окулажа, който нямаше видимост за ситуацията, за разлика от своята колежка, отмени попадението със закъснение. Това се случи без подкрепата на страничния съдия, а само на базата на двама играчи на “АЕК”, които недвусмислено му показваха, че според тях българинът си е помогнал с ръка. Сърбинът Вукайелович не можа отново да сдържи емоциите си и посъветва съдията, ако мисли да свири мача по този наичин, по-добре да даде победата на “АЕК” и да спира играта. За тези думи, Вукайелович получи втори жълт картон. При вида на червения цвят на картона, голмайсторът на сините през последните два сезона, отиде до съдията и отново му каза нещо от близко разстояние. Междувременно, играч от другия отбор се опита да се намеси в спора. В настаналата суматоха, треньорът на гърците постъпи подло и се обади на полицията. След нейното идване, мачът беше прекратен.
Премиерлигата, в лицето на президента г-н Клаудио Фриго, побърза да даде служебна победа за “АЕК”, още преди изслушването на страните в спора. Преди няколко години, главният съдия Окулажа, е бил уволнен заради слабо съдийство от МСЛ. Явно така и не си е научил правилника и отново повтаря същите посредствени грешки, с тази разлика, че в аматьорския футбол смятат мнението му за меродавно и взимат неговата страна, въпреки представения снимков и видеоматериал от отбора на “Левски” за спорните ситуации.

“В момента обсъждаме различните варианти как да постъпим като клуб. Ще имаме събрание, на което ще решим дали да продължаваме да играем в Премиерлигата, или да се преместим в Метролигата. Най-виновен в ситуацията е нашият играч, защото си изпусна нервите, но не чак до толкова, че да се прекратява мача. Дори и с 10 човека на терена, гърците имаха минимални шансове да ни победят и затова така бе най-лесно за тях. Ние знаем защо Владимир Вукайелович реагира по този начин. Той е играл професионален футбол и знае правилата по-добре от съдиите. Разбира се, това не го оправдава. С невъздържаното му поведение ощети отбора и възможността да се борим за поредната купа”, коментира финансовият директор на “Левски” – Евгени Руссу.

Припомняме ви, че откакто “Левски” беше създаден през 2014 година, купата е синя. Това е първият път, когато българите са спрени да я спечелят, и то не с футболни умения, а със задкулисни игри. По правилник, най-вероятно, нападателят Владимир Вукайелович ще бъде наказан с финансова глоба и невъзможност да играе футбол за известен период от време, на територията на щата Илинойс.

Галерия снимки:

Извеждащия пас към Гунчев

Овладяването на Гунчев, страничната съдийка не реагира

Миг преди гола, страничната съдийка не вдига флага

Радостта от попадението

Главният съдия става център на вниманието с неадекватното си отсъждане

Сърбинът Владимир Вукайелович е тръгнал да иска обяснение

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.