След 17 години чакане, най-старият български отбор „Балкан“ 2001 спечели шампионската титла при над 30-годишните, в „червената“ дивизия на Премиерлигата. През изминалата седмица българите победиха с 3:2 „Хорсебокс Юнайтед“ и със завоюваните три точки са недостижими на върха. Първото попадение падна още в 6-та минута, когато отлично пласираният Валенитн Димитров отбеляза от един метър за 1:0. До края на първото полувреме резултата се запази непроменен.

От ляво на дясно героите в мача: Мирослав Николов, Танко Дяков, Мирослав Манолов и Валентин Димитров

С подновяването на играта, Мирослав Николов нахлу в наказателното поле, с дрибъл между двама съперници, но бе спънат. Реферът веднага посочи бялата точка, а съименникът му Мирослав Манолов реализира в левия ъгъл на вратаря за 2:0. В средата на втората част отново Марио Николов центрира на исполина Танко Дяков, който се извиси над всички и след удар с глава вкара под гредата за 3:0.

Голмайсторът Танко Дяков

Оставаха около 20-минути до края на мача, в които треньорът Стоян Трендафилов, пусна в игра всички резервни играчи. Те подцениха противника и ирландците вкараха два бързи гола за крайното 3:2.

„Благодаря на всички футболисти за силния сезон, които правим. Остават ни още няколко мача за Купата, в които трябва да се раздадем на 100%, за да сложим всички трофеи във витрината. За съжаление, някои от играчите получиха сериозни контузии и вече няколко месеца отсъстват. Надявам се, да се върнат по-скоро и два пъти по-силни на терена. Благодаря на спонсора Сашо Белянов, президент на „Delta Wholesale Tires“, които ни подкрепи за поредна година“, коментира играещият треньор на „Балкан“ – Стоян Трендафилов, който със спечелената тазгодишна шампионска титла и миналогодишните Купа и Суперкупа стана най-успешният треньор в историята на отбора.

Най-успешният треньор в историята на „Балкан“ – Стоян Трендафилов

„Балкан“ е създаден през 2001 г. от бившия политик Динко Динев и бившия капитан на „Марица“ Пловдив – Илия Цицков. Още през първата година българите помитат конкуренцията в „синията“ дивизия и стават шампиони. Тогава не е имало две равноправни дивизии, като e сега, а „синя“ за по-слабите отбори и „червена“ за по-добрите. През първата година играещ спонсор на отбора е Ричард Денизов. Балканци повтарят успеха и през втория сезон, но вече в по-горната група. По-това време спонсор е Николай Шавулев, първият българин от борда на директорите в Премиерлигата. От тогава „Балкан“ почти винаги е бил в тройката на най-добрите отбори и много често, от мачовете с тях, се е определял шампиона на дивизията.

Вратарят Христо Христов – шампион с трите български отбора „Левски“, „Балкан“ и „България“

Със спечелената шампионска титла трима от футболистите влязоха в историята на българския футбол, в Чикаго. Вратарят Христо Христов, сърцатият халф Мирослав Николов и черноработникът в средата на терена Теньо Минчев, са единствените играчи печелили титлата с трите български отбора за над 30-годишни: „Левски“, „Балкан“ и „България“. Както вече знаете, поради застаряване на футболистите в отбора на „България“, от този сезон славният тим се разпадна. А играчите на клуба се разотидоха по другите родни отбори: „Левски“, „Балкан“ и „Ботев“. Последният тим е единственият български представител при над 40-годишните.

Вечният голмайстор на „Балкан“ – Васил Чирпанлиев

Най-резултатен голмайстор на отбора, с над 500 гола, е един от първите играчи на тима асеновградчанинът Васил Чирпанлиев. Той е дългогодишен капитан на отбора и продължава да играе в него на високо ниво.

В следващия си мач, като шампион, „Балкан“ е поставен и ще играе директно на полуфинал за Купата на лигата, срещу победителя от двубоя между „Лайтенинг“ и „Хорсебокс Юнайтед“. Срещата е насрочена за 26 октомври (събота) от 04:00 часа следобяд на адрес: Wheeling High School, 900 S Elmhurst RdWheeling, IL 60090.

Припомняме ви, че „Балкан“ има две спечелени Купи на лигата, през миналия сезон и през 2004 г.

Галерия снимки:

Голмайсторът Мирослав Манолов
Мирослав Николов – шампион с трите български отбора „Левски“, „Балкан“ и „България“
Атанас Каракитуков
Голмайсторът Валентин Димитров, Мирослав Николов и Асен Василев
Ивайло Кръстев
Алехандро Херера
Костадин Леваков
„Балкан“ – Шампион
В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.