Традиционната 12-та поред Олимпиада в памет на Васил Левски се проведе в Чикаго. За четвърти пореден сезон, благодарение на Олимпийски клуб “Васил Левски” Чикаго, спортът беше водещ и преобладаваха подвижните и щафетни игри. Всички деца от българските училища, имаха възможност да се съревновават, в индивидуални и групови надпревари, но само в дисциплината прескок на височина, по примера на “Лъвския скок” на Апостола, се бореха за медали с неговия лик.

Всички деца направиха „Лъвски скок“ и получиха медали с лика на Апостола

Спортната част на Олимпиадата започна с групово разгряване, начело с треньора по таекуондо и президент на “Българо-Американския център за културно наследство” (БАЦКН) – Станислав Станимиров. Състезателите бяха разделени на четири възрастови групи и по принципа на кръговия метод преминаха през всички предизвикателства.

Зам. председателят на Олимпийски клуб „Васил Левски“ Чикаго – Станислав Станимиров води разгрявката

Официалната част започна с химна на Р. България. Последваха приветствени слова и изказвания от основателят на БАЦКН и основоположник на Олимпиадата за Левски – Кина Бъговска, специалният гост от Родината доц. д-р Ефрем Ефремов, писателят Райна Качулкова, Генералният консул на Р. България в Чикаго – Иван Анчев и 9-годишната Анисия Ботева, която рецитира стихотворението “Левски”. Водещ на програмата бе учителят Златина Костова.

Президентът на БАЦКН Станислав Станимиров връчи благодарствена грамота на Генералният консул Иван Анчев за подкрепата му през годините

Магията на народните танци беше представена в най-автентичен вид от детските танцови състави на “Малката Верея”, към Малко Българско училище, “Хорце”, към училище “Джон Атанасов” и детска школа “Хоро” към център “Магура”.

Детска школа “Хоро” към център “Магура

Освен спорта, по примера на древния афоризъм “Здрав дух, в здраво тяло”, децата се надпреварваха да покажат знанията си за живота и делото на Васил Левски. Тази година традиционната викторина се водеше от историците Андрей Кателян и Стоян Дечев. Поради отличната подготовка на учениците, организаторите бяха затруднени и не успяха да излъчат пряк победител. За пореден път той бе определен символично, чрез жребий.

Учениците от родните училища в Чикаго се представиха блестящо на викторината за Васил Левски

За първи път в Олимпиадата беше включено интерактивно рисуване. За финал на събитието, на специална стена, бяха подготвени пана, върху които децата изразиха своето въображение. Рисуването премина под организацията на доброволците Дона Димитрова и Яна Кийн.

За финал децата рисуваха на воля

За озвучаването се погрижи Диджей Добромир. Членовете на Македонската Патритоична Организация „Пирин“ и братство „Хайдути“, раздадоха съответно ценни книги и календари за 2020 г.
на всяко презокеанско българско школо.

Както всяка година от самото начало на Олимпиадата, тя беше подкрепена от директора на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово – Дора Чаушева и Държавната агенция за българите в чужбина.

Спонсори на проявата бяха: ресторант “Механата”, верига магазини “Сердика, Auto Trans Solution, Runway Realty и B&B LLP.

Галерия снимки:

От ляво на дясно: награденият Иван Анчев, 9-годишната ученичка Анисия Ботева, основоположникът на събитието Кина Бъговска и настоящия президент на БАЦКН Станислав Станимиров
От ляво на дясно: Велина Драмска (БУ „Алеко Константинов“) Стоян Дечев (МПО „Пирин“), Живка Петрова („Малко Българско училище“), Андрей Кателян (БУ „Джон Атансов“), Златина Костова (БУ „Джон Атанасов“), Валентина Лимов (Център „Магура“) и Яна Кийн (Учител – доброволец по рисуване)
От ляво на дясно възрастни: Хриска Перфанова (БОЦ „Нов живот“), Таня Дишева (БОЦ „Нови Хоризонти“), Лили Пашлиева (БУЦ „Знание“), Кина Бъговска (основоположник), Станислав Станимиров (главен организатор) и Велина Драмска (БУ „Алеко Константинов“)
Специалният гост на събитието доц. д-р Ефрем Ефремов
Генералният консул Иван Анчев
Водещият Златина Костова
Писателят Райна Качулкова
9-годишната Анисия Ботева рецитира стихотворението „Левски“
Детски танцов състав “Малката Верея” към Малко Българско училище
Детска школа “Хорце” към училище “Джон Атанасов
Детска школа “Хорце” към училище “Джон Атанасов
Детска школа “Хорце” към училище “Джон Атанасов
Детска школа “Хоро” към център “Магура
Детска школа “Хоро” към център “Магура
Историците Андрей Кателян и Стоян Дечев
МБУ „Алеко Константинов“
БУ „Джон Атанасов“
У-ще „Св. Иван Рилски“
БОЦ „Нов Живот“
БУЦ „Знание“
Отговор на въпрос за живота и делото на Апостола избран на случаен принцип
Отговор на въпрос за живота и делото на Апостола избран на случаен принцип
Отговор на въпрос за живота и делото на Апостола избран на случаен принцип
Отговор на въпрос за живота и делото на Апостола избран на случаен принцип
Гора от ръце за Васил Левски
Книгите подарени от МПО „Пирин“
Членове на МПО „Пирин“ и братство „Хайдути“ раздават образователни подаръци на учениците
Станислав Станимиров връчва златните медали на всички участници във викторината
Станислав Станимиров
Първо запознаване на децата с инструкторите
Щафетна игра
Щафетна игра
„Лъвски скок“
„Лъвски скок“
Щафетна игра
Зам. председателят на Олимпийски клуб „Васил Левски“ Чикаго – Николай Василев помага на най-малките
Станислав Станимиров ръководи умело целия спортен празник
Станислав Станимиров разпределя децата по възрастови групи
Членовете на олимпийския клуб връчват медалите
Станислав Станимиров награждава най-заслужилите
Децата се радват на медалите
Наградите
Обща снимка за спомен на Олимпийците с децата
На Олимпиадата беше поставена кутия за събиране на средства в помощ на 16-годишната Анастасия от Босилеград – Западни покрайнини, която се нуждае от спешна операция на окото в Германия

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.