Българският генерален консул в Чикаго Светослав Станков се срещна с трима рекордьори в спорта „суплес“, съобщи той за БТА. Сред тях е и перничанинът Николай Василев – създател на футболен клуб „Миньор“ – Чикаго, който от над 15 години живее в САЩ. Освен като създател на Миньор, той е учредител на още два футболни тима зад граница, носещи имената Левски и Велбъжд.
Миналата година Василев стана световен шампион в този нов и прогресивен спорт, който има български корени.

Николай Василев и Иван Раднев

Създателят на суплес системата и българската торба (Bulgarian bag) е бившият борец от близкото минало – Иван Раднев Иванов. От много години той живее със семейството си в САЩ, където жъне големи успехи. През 2007 г., под негово ръководство, националният отбор по класическа борба на САЩ, завоюва единствената си отборна световна титла. А тренировъчните уреди и методики, които той патентова и разработва навлизат все повече във фитнес и спортните зали.

Същият ден световната шампионка от Полша 2022 и негова най-голяма дъщеря – Магдалена Иванова, стартира участието си в поредния сезон на телевизионното предаване “Игри на волята”.

Магдалена Иванова и Николай Василев

Генералният консул Светослав Станков удостои с почетния знак на институцията, както Николай Василев, така и състезателите от град Поморие – 17-годишната Симона Ненова и нейният треньор и състезател – Васил Славов. Те са в САЩ, където ще участват в Световното първенство по суплес, което ще се състои на 21 септември в Нампа, Айдахо. Двамата български спортисти са рекордьори в своите категории.

Николай Василев, Светослав Станков, Симона Ненова и Васил Славов

Най-силният сред мъжете – Васил Славов е бивш борец в класическия стил. Той е единият от само двама състезатели в целия свят успели да покрият норматива в категория “Екстрийм”. “Успех за мен ще бъде, ако успея да повторя най-доброто си постижение от тренировките”, каза той.


Васил Славов

Неговата възпитаничка – Симона Ненова е световна рекордьорка в категория “Стронг”. Амбицията на Ненова и нейният треньор в предстоящото състезание е Симона, да стане първата жена покорила категория “Екстрийм”.

Симона Ненова

Николай Василев също успя да отбележи рекорд в категорията “фит” – мъже. Амбицията му за предстоящото първенство е да подобри собствения си световен рекорд, както и да участва в по-горната категория “стронг”, където да успее да постигне норматива за влизане в световния елит, съобщи той.

Николай Василев, Симона Ненова и Васил Славов

По време на срещата консулът заяви, че когато е пристигнал в САЩ, случайно е попаднал на уреда българска торба в една фитнес зала, която е посетил. „Стана ми много приятно да видя българския трибагреник брандиран на „българската торба““, добави Станков.

Димитър Огнянов връчва чек на Симона Ненова

В същия ден, преди посещението в Генералното консулство, тримата елитни състезатели се срещнаха с основния спонсор на футболния клуб “Миньор” Чикаго – Димитър Огнянов. Президентът на “Навигейшън Глобул” подкрепи атлетите от България, като им връчи чек със сума, която покри разходите за самолетните им билетите до ветровития град. Той им пожела успех в състезанието и ги покани догодина пак да му гостуват.

Жанет Немет, Силвия Иванова и Биляна Дудова

Очаква се конкуренцията на предстоящото Суплес състезание да е жестока и при двата пола. От няколко седмици, в град Бойсе, щата Айдахо, за първенството се готви световната и европейска шампионка по борба – Биляна Дудова. А при мъжете от Южна Корея пристига миналогодишният шампион – Мок Лий.

Повече подробности за тренировъчната система суплес и бъдещият олимпийски спорт, можете да откриете на сайта: suples.com.