Европейският шампион по карате шинкиокушин за девойки от 2011 година в град Станс, Швейцария – Деница Георгиева, защити реномето си и в САЩ. Тя участва във втората голяма конференция на бойните изкуства в хотел-казино “Тропикана” в град Атлантик Сити, щата Ню Джърси. В спор за златния медал, дългогодишната национална състезателка на България Деница, победи на финала местната фаворитка Рейчъл.

Деница със съпруга си Константин Басманов

“Победих със съдийско решение с 5:0 точки. Успях да взема превес над нея, като надделях с нанесени неколкократно силни ритници в бедрата (гедан маваши гери)”, каза по телефона от Ню Йорк – Сенпай Деница Георгиева.

От края на миналата година Деница е в Чикаго, където води подготовка в най-големия клуб по куокошин в щата Илинойс – “Канку Дожо”. Собственик на клуба е, президентът на световната киокушин организация в САЩ, полякът Шихан Леслав Самитовски. Деница стартира с карате киокушин на 10 годишна възраст. До залата по карате я отвежда нейния баща.

Каратеките от клуб “Канку Дожо” на турнира

“Татко ми каза, че трябва да се науча да посрещам трудностите на живота. Първите две години ходех с нежелание, но после каратето стана неразделна част от моя живот”, добавя Деница.

В карате участва на две световни първенства в Япония. На европейската сцена е завоювала няколко призови места на ката и кумите. В цялата си спортна кариера е участвала в над 15-сет международни турнира. Успоредно с успехите си в спорта, 25-годишната Деница е завършила специалност “право” в Бургаския Свободен Университет. На татамито се е състезавала от името на карате клуб “Бушидо” гр. Несебър, като се е доказала многократно на националната и международна сцена. Била е национален състезател в периода от 2009 до 2012г. През 2013г. на Европейската купа в град Арад, Румъния в една от срещите, получава тежка контузия, като счупва две ребра и от тогава се отдава на треньорската професия.

Деница Георгиева с треньора си в България – Шихан Христо Терзиев (в средата) и двамата й съотборници в националния отбор Никола Янев (в ляво) и Андрей Русев (в дясно)

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.