В четвъртия епизод от поредицата „Българите в Америка“ по Нова ТВ, представена от Миролюба Бенатова, се запознахме с Божидар Янев – световен експерт, професор, доктор хонорис кауза, фотограф, главен инспектор на мостовете в Ню Йорк.
Въпреки всичко, което е постигнал, Божидар е изключително скромен. За постиженията в страничните си занимания, той разказва по-късно при срещата си с Миролюба. Най-вече говори за истинската си страст – мостовете, за които разказва с голяма любов и затова, че има общ език с тях. Той казва, че е на тази силна позиция, защото е стъпил на гигантските мостове, проектирани от големи инженери в миналото, които са си свършили много добре работата.
Инженер Божидар Янев е роден през 1947 г. Завършва ВИАС в София. Пристига в Америка заради добрия спомен на професор от Колумбийския университет от баща му Стоян Янев. През 1976 г. защитава докторат в Колумбийския университет. Божидар разказва за баща си, че е бил пътен инженер, автор на първите технически таблици, по които геодезистите таксирали пътищата в България. Въпреки своите способности, Стоян Янев не е имал късмета да достигне върхове в кариерата си, защото е бил американски възпитаник и не се е вписвал в системата. По тази причина се поражда желанието у Божидар да се опита да постигне това в Америка, което баща му не е успял в България.

dszfghjk

Професор, доктор, инженер Божидар Янев създава и ръководи инспектората по управление на мостовете в Ню Йорк вече 25 години. През 1995 г. е обявен за инженер на годината от Асоциацията на мостовите проектанти и конструктори. Той преподава в инженерния факултет на Колумбийския университет, води курс в Политехническия институт в Бруклин и изнася лекции в Япония, Китай, Великобритания, Дания и Франция. У нас е Доктор хонорис кауза на Университета по Архитектура и Строителство.

03

В своята работа, фотоапаратът е част от живота на инженер Янев. Той успява да заснеме срутването на кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември, 2001 г. Неговия офис се намира на една пряка от кулите. Вместо да избяга, той излиза и прави снимки на моменти, които никой друг не е заснел. Инж. Янев казва, че след 11 септември вече нищо не е същото по отношение на свободата. Дори той не можел да ходи по мостовете толкова свободно, както едно време го е правил.

   В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.