Младата надежда Иван Иванов е новият шампион на САЩ в борба, класически стил. Първенството на цяла Америка се проведе във град Фармингтон, щата Юта. 14-годишният българин победи всичките си съперници в кат. до 62 кг, с явно превъзходство. Той затвърди българските си корени, наследени от неговите родители класикът Иван Раднев и джудистката Силвия Иванова. 

Шампионът Иван Иванов с майка си Силвия Иванова

Жребият отреди българинът да почива в първи кръг. Във втори кръг нашето момче отнесе с 9-1 точки представителя от щата Небраска. На полуфинала разпиля шампиона на щата Северна Каролина, с технически туш 10:0. На финала Иван Иванов победи с 11:2 другият финалист от щата Канзас. 

Иван Иванов на върха при класиците в САЩ

Точно във финалната схватка Иванов буквално тресна от тепиха опонента си със страхотно поясно хвърляне. Съперникът губеше по точки и налиташе много напористо към българина, който използва неговата сила и го строполи на тепиха с невероятна ловкост и красота.

Главният треньор Иван Раднев, шампионът Иван Иванов и помощник-треньорът Димитър Георгиев

От много малък Иван Иванов тренира в “Suples Wrestling Club” в град Бойсе, щата Айдахо. Спортният център е създаден от неговия баща – Иван Иванов, който е вицесветовен шампион по класическа борба, от Тампере 1994 г. Иванов-старши е известен с неговите изобретения, които служат за спортна подготовка на професионални състезатели, както и за поддържане на добра спортна форма в масовия спорт. Най-известното му творение е прословутата “Българска торба” (Bulgarian Bag).

Иван и Силвия Иванови с “Български торби”

Leave a Reply

Your email address will not be published.