Българи от двата бряга на САЩ играха футбол за благотворителна кауза на първата Българиада в Лас Вегас. Събитието се проведе по инициатива на Олимпийски клуб „Васил Левски“ Чикаго, по случай 125 години от рождението на великия Дан Колов. Официален гост на мероприятието беше единственият българин световен шампион по ММА – Благой Иванов -Багата.

Официалният гост на първата Българиада – Благой Иванов

Българиадата започна с турнир по минифутбол 5+1, на който отбора на „БГ Бистро“ вдигна Купа „Дан Колов“. На финала, „БГ Бистро“ (Лас Вегас) победи с 6:3 „Тангра“ (Лас Вегас). Преди това, в полуфинален мач, „БГ Бистро“ се наложи с 5:3 над „Миньор“ (Чикаго), а другият финалист „Тангра“ отстрани след изпълнение на дузпи „Бодрост“ (Чикаго). В редовното време, резултатът беше 1:1. Срещите от турнира се изиграха в две полувремена по 12 минути.

„БГ Бистро“ – шампион по минифутбол

Преди финалния двубой имаше кратко откриване, на което фолклорна формация „Жарава“ Лас Вегас, с ръководител Ива Славова, предстви магията на българския народен танц. Журналистът Евгени Веселинов прочете поздравително писмо от Генералния консул на Р. България в Лос Анджелис – Веселин Вълчев.

Фолкфорна формация „Жарава“ Лас Вегас

Програмата продължи с драматичен футболен мач на голям терен с много обрати, в който се изправиха сборен отбор на българи от Източния бряг срещу сънародниците си от Западния бряг. Преди началото на двубоя, двата отбора чуха химните на България и САЩ, а началният удар беше изпълнен от съвременния наследник на Дан Колов – Благой Иванов.

Благой Иванов изпълнява началния удар

Срещата се изигра в две полувремена по 30 минути. Домакините от Западния бряг поведоха набързо с 2:0, след голове на Петър Димитров и Валентин Цветанов. Гостите от Източния бряг се окопитиха и изравниха за 2:2, след точни попадения на Станислав Ангелов и Велиян Михалев. На полувремето резултатът беше равен.

Голмайсторът Валентин Цветанов

С подновяването на играта, отново Станислав Ангелов беше точен за 3:2. Този резултат се запази през цялата втора част, но секунди преди края на мача голмайсторът Валентин Цветанов изравни за 3:3. За да излъчат победител, двата отбора изпълниха по 15 дузпи, а късметът се усмихна на гостите от Източния бряг. Купа „Дан Колов“ и медали за всички финалисти бяха връчени лично от Благой Иванов – Багата.

Благой Иванов връчва Купата на капитана на Източния бряг – Траян Милушев

Припомняме ви, че през месец април 2005 г. в Лос Анджелис се състоя подобен футболен двубой на голям терен между отборите за над 30-годишни футболисти от „БГ Юнайтед“ (Лос Анджелис) и „Славия“ (Чикаго). В този мач победата в редовното време постигаха гостите от Чикаго. Тогава домакин и главен организатор на срещата беше журналистът Евгени Веселинов, който участва с безценния си опит и за организирането на първата Българиада в Лас Вегас.

Журналистът от bulgariCA.com Евгени Веселинов

Освен Веселинов, още двама от участниците през 2005 г. – Емил Миланов, сега треньор на „Миньор“ (Чикаго) и Йордан Гочев – ковчежникът на мотоклуб „Хайдути“ (Илинойс), бяха част и от този паметен мач, обединил българите от двата бряга на САЩ за благотворителна кауза.

Емил Миланов

Събраните средства, в размер на $2044, ще бъдат дадени за подпомагане на каузата за изграждане на Музей на борбата в родното село на Балканския лъв – Сенник. Сумата беше предадена от собственика на „БГ Бистро“ – Румен Стефанов, на доказания родолюбец и ММА – боец от Севлиевския край – Тихомир Благовестов, по-известен като Българският лъв.

Румен Стефанов предава дарението на Тихомир Благовестов

За организацията на Българиадата помогнаха още Георги Астарджиев, собственик на футболния отбор за над 40-годишни „ЛВ Старс“ и никарагуанецът Хуан Амадор, президент на Либертад Сокър Лийг.

Галерия снимки:

Никарагуанецът Хуан Амадор и Георги Астарджиев

Благой Иванов награждава звездата на домакините Валентин Цветанов

Собствениците на „БГ Бистро“ Румен и Владимира Стефанови с официалния гост Благой Иванов

Капитанът на „БГ Бистро“ Петър Димитров вдига купата пред погледа на Благой Иванов

Оспорваните дузпи

Николай Янев  

Играчите на „БГ Бистро“ се радват на победата

Момент от мача

Вратарят на Източния бряг – Йордан Гочев

Докторът оказва първа помощ на контузен играч

Западен бряг (вляво) и Източен бряг, преди срещата

В-к „България“

 

2 Responses

  1. Цеца Пашова

    НЕРАЗБИРАМ МНОГО ОТ ФУТБОЛ,НО МЕ НАКАРАХТЕ,ДА СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ НЕ ВИ ГЛЕДАХ НА ЖИВО!БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ,БЪЛГАРСКИ ЮНАЦИ,ОТ ДВАТА БРЯГА НА АМЕРИКА!КАУЗАТА ВИ Е ДОСТОЙНА И ЗА НЕЯ ТРЯБВА ДА НАУЧАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В РОДИНАТА!ДАНО ИМА КОЙ ДА ВИ ПОСЛЕДВА И ТУК!ДАН КОЛОВ ГО ЗАСЛУЖАВА!
    БРАВО!!!СПОДЕЛЯМ СПОРТНАТА НОВИНА!

    Отговор
  2. Dimka Gospodinova

    Здравейте,Българи! Поздравления за вашия ентусиазъм и патриотизъм! Ние, сънародниците на Дан Колов в радиус от 30 км от родната му къща, се радваме да научим какъв спортен празник сте сътворили в негова чест. Ще отразим събитието с малко закъснение на страниците на местния вестник „100 вести“ – Габрово.

    Отговор

Leave a Reply

Your email address will not be published.