И тази година, на завършването на Българското училище към евангелската църквата „Нов Живот“ в Чикаго, децата показаха любовта си към българския език и изкуството. Тържеството бе съчетано с празника на българската просвета и култура – 24 май. Те трогнаха родители и учители със своите изпълнения. Духът в залата се изпълни с българщина.

01

Най-малките

Дори и най-мъничката, яслена група показа на какво е способна. Всички малчугани, с помощта на своите прекрасни ръководители – г- жа Цветелина Димитрова и г-жа Роси Войчева бяха подготвили танц, съпроводен от няколко песни. Те бяха така мънички и ярки, че моментално сгряха сърцата и усмихнаха всички в публиката.
След тях се изявиха и по-големите деца, които изпяха затрогващите български патриотични песни „Откъснатите цветя на България“, „Ден на народните будители“, „Знамето ни е трицветно“.

03

Театрална постановка: „Две баби, работещи с компютър“

За разведряване на обстановката имаше подготвена и театрална постановка на тема: „Две баби, работещи с компютър“. Тя бе представена от учениците Християна Кирова и Емили Анджелу. Те успяха да пресъздадат съвремието през погледа на информационните технологии. Децата влязоха в роля толкова добре, че оставиха зрителите със сълзи от смях.

04

Беатрис Тодорова рецитира стихотворение

След рецитирането на стихотворенията, директорът на училището г-жа Хриска Перфанова разказа на учениците защо всички имат алфабет, а само ние азбука.
Тя благодари на децата и на родителите, че въпреки трудния емигрантски живот, успяват да намерят време да водят децата си на българско училище. Г-жа Перфанова каза, че е убедена, че наследниците ни ще знаят български език до края на живота си. Тя благодари и на всички учители, които полагат усърден труд за обучението на децата. Изказа своите благодарности и към всички приятели, съмишленици и спонсори, които помагат училището да се развива.
След словата на директорът, учителите раздадоха удостоверения за завършен клас на всеки един ученик.

07

Г-жа Кина Бъговска получава цветя

Когато тържеството беше към своя край, г-жа Кина Бъговска, ръководеща групата по изобразително изкуство, изрази своята благодарност към всички родители и деца и каза, че няма друго училище, в което да има тилкова много артистични деца. Сподели, че те печелят много награди, рисуват от сърце и са истински творци. Раздаде удостоверенията им и отправи послание към всяко едно детенце.

09

Г-жа Дарина Проданова

Накрая, но не на последно място, беше дадена думата на ръководителят на първата българска детска театрална школа в Чикаго – г-жа Дарина Проданова. Тя сподели, че е много въодушевена от работата на децата и им благодари. Раздаде освен удостоверенията за завършен клас по театрално изкуство, но и допълнителни награди за труда им. Тя бе подготвила и награда специално за г-жа Хриска Перфанова – албум, пълен със снимки на всички дечица през годините, от основаването на училището до сега.

06

Директорът г-жа Хриска Перфанова

Остава да пожелаем на учениците да се завърнат наесен, отпочинали от красивото лято и в готовност за нови българо-езикови подвизи!

Галерия снимки:

  05   08  10 11 12 13 14 15 IMG_290116'

[embedvideo id=“rgiYGmCeZJA“ website=“youtube“]

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.