Българи живещи в Чикаго почетоха паметта на Апостола на свободата. Нашенците се събраха в двора на православната църква „Св. Иван Рилски“, където поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника на Васил Левски. Родолюбците запазиха едноминутно мълчание. Генералният консул Иван Анчев, председателят на Българо-Американския център за културно наследство – Станислав Станимиров, президентът на мотоклуб „Хайдути“ – Никола Масларски и др., споделиха своите мисли и усещания за йеродякон Игнатий. След думите на възрастните 7-годишната Анисия Ботева рецитира стихотворението на Цветан Ангелов – „Левски“.

Генералният консул Иван Анчев държи слово

18 февруари 1873 г. (по-стар стил 6 февруари) е обесен, тогава в покрайнините на София, най-големият български герой – Васил Иванов Кунчев. Той е най-почитаният борец за българската свобода. В периода 1869-1872 г. – Васил Левски основава и изгражда Вътрешната революционна организация (ВРО). Дяконът достига до извода, че българите много дълго време сме чакали помощ от чужбина и започва да подготвя народа за възстание, като организира революционни комитети, по места, във вътрешността на българските земи. Левски недочаква да види Родината свободна, но неговите усилия по-късно се отразяват в Априлската епопея. Възстанието е потушено и е неуспешно от гледна точка на жертвите, които падат, но на международната сцена християнските държави се застъпват за поробения народ. Русия използва подходящия момент и обявява поредната война на Османската империя. Война, която по-късно ние българите ще наречем Освободителна.
Левски не е бил против обикновенните турци, нито против вярата им, защото както той сам казва, падишахът подтиска и тях. Той е искал да се премахне тиранско-деспотската султанска монархия. И в българско да създадем демократска република.
„Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи“
Из „Нареда на работниците за освобождение на българския народ“ – подбуда и цел.
Малкият Васил е роден на 18 юли (6 юли) 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Галерия снимки:


Бюст-паметникът на Васил Левски

Иван Анчев отдава почит към В. Левски

Зам. председателят на Олимпийски клуб „Васил Левски“ в Чикаго – Станислав Станимиров поднася цветя

Най-малките също показаха своята признателност

Президентът на „Хайдути“ – Никола Масларски

Директорът на у-ще „Джон Атанасов“ – Боянка Иванова

Станислав Станимиров държи реч

7-год. Анисия Ботева рецитира стихотворението „Левски“

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.