02

Двата отбора преди мача с рожденикът Тони Тодоров

През изминалия петък вечер на осветление се изигра най-старото българско футболно дерби в Чикаго. В „бялата“ дивизия за над 30-годишни „България“ и „Балкан“ 2001 завършиха нарвно 1:1. През първото полувреме се игра предимно в половината на „България“. В 16-минута Васил Чирпанлиев стреля опасно от пряк свободен удар, но вратарят на „юнаците“ Христо Христов спаси.

05

Васил Чирпанлиев и Георги Георгиев в борба за топката

При първата по-сериозна атака, играчите на „България“ изпълниха два последователни корнера. Като при втория Венцислав Динков намери Анатоли Вътев, последния скочи високо и нанесе лек удар с глава, който отиваше в ръцете на Николай Димитров, но в последния момент се отклони от гърба на Евгени Руссу и влезе във вратата за 1:0. Последва добра атака на „Балкан“ и възможност за Костадин Шилев да отбележи, но той вместо да пробва удар подаде на Стоян Стойчев, който беше изпреварен от централния защитник Светозар Гюров. Чиста голова ситуация се откри и за Добромир Пеев, но той изпрати топката в аут.

07

Голмайторът Анатоли Вътев

С подновяването на играта голмайсторът Анатоли Вътев проби по лявото крило и стреля опасно в противоположния ъгъл, но ударът му мина на сантиметри от страничната греда. „Балкнаци“ отговориха с няколко опасни влизания по крилото на Стоян Стойчев, който направи добри центриранията, повечето от които бяха пресечни. Две от тях не бяха завършени по най-добрия начин от Валентин Димитров и Костадин Шилев. Последва нов пропуск на Пеев.

01

„Балканци“ се радват гола

В средата на полувремето удар на Шилев, рикушира в гърба на Светозар Гюров и излъга стража Христов за 1:1. Междувременно за втори жълт картон беше изгонен централният защитник на „България“ – Венцислав Календжиев. Последваха няколко мелета пред вратата на „юнаците“. Едно от тях завърши с хубав удар на Ангел Баков, който мина покрай гредата, а друго с пропуск на Стоян Стойчев избит в корнер от Христов.

10

Венцислав Календжиев получава червен картон

„Първо искам да поздравя рожденникът Тони Тодоров, който е част от живата история на българския футбол в Чикаго. Целия отбор му пожелваме да бъде здрав и още дълги години да ни радва с играта си. За мача, винаги са ставали интересни и оспорвани дербита. Мисля, че в тази среща отбора на „Балкан“ беше по настъпателен, но пък ние бяхме по-добре тактически подредени и равенството отговаря на показаното на терена от двата отбора“, коментира помощник-треньорът на „България“ – Теньо Минчев.

dsc_0407

Играещият треньор на „Балкан“ 2001 – Николай Димитров

„Поздравявам отбора за старанието, хъса и желанието за игра. Всички до един се раздадоха. Малко сме разочаровани от равенството, защото с оглед на положенията и желанието да се надиграваме трябваше да победим, просто нямахме късмет. През първата част те имаха два корнера и един удар в очертанията на вратата от който дойде гола. После се затвориха, рушаха ни играта, ние действахме прибързано и не ни се получаваше. Не бяхме концентрирани в моменти когато и по-добре можеше да отиграем ситуациите. Бяхме пренавити и през първото полувреме играхме слабо. Мисля, че на почивката си казахме нещата, който ни помогнаха и заиграхме по-добре. Противникът беше по-бавен, пазеше резултата, едва ли е случайно, че нямаха корнер през втората част и само един удар към вратата. В определени моменти ни спираха добри атаки с цената на нарушение, така си изкараха червения картон. Само късметът им помогна да не загубят, а ние да спечелим. Има и такива мачове, настройваме се за следващия мач и гледаме напред, този е минало. Поздравления от целия отбор за рожденникът Тони Тодоров“, каза играещия треньор на „Балкан“ – Николай Димитров.

03

Семейство Тодорови

Преди началото на двубоя двата отбора дружно изпяха „Happy Birthday“ на футболиста Тони Тодоров, който в деня на мача навърши 48-години. Легендата Тони Тодоров не взе участие в мача поради контузия, но той е един от създателите и на двата отбора.

Галерия снимки:

09

Вратарят Христо Христов

06

Евгени Руссу

08

Станислав Ангелов

fghjkl

Добромир Пеев

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.