11

Вторият форум на българските училища от Западното полукълбо завърши в Чикаго, чийто домакин беше българско училище „Джон Атанасов”, с директор г-жа Боянка Иванова. Форумът беше организиран от Асоциацията на българските училища в чужбина, Министерството на образованието и наукатa, Държавната агенция за българите в чужбина, със съдействието на Посолството на Р. България в САЩ и Генералното консулство на Р. България в Чикаго. Цялото събитие премина под патронажа на българския вицепрезидент Маргарита Попова. Тя пристина във ветровитият град с още 13 официални гости от България, сред които бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки, Румен Йончев – председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина към НС и Димитър Владимиров – заместник председател на ДАБЧ.

????????????????????????????????????

На Втория форум имаше над 90 участници, представители на български училища от четринадесет щата на САЩ; четири представители на училища от три града в Канада; шест представители на училища в Европа – Англия, Австрия, Франция и Кипър.
Две бяха основните теми, по които дискутираха участниците:
– Приоритети и политика за съхранението и популяризирането на българския език и националните ценности зад граница.
– Съвременни алтернативи в обучението по български език, литература и история на България в мултикултурна среда.
Форумът започна с приветствие от вицепрезидента на Р. България – г-жа Маргарита Попова. Дистанционно, по електронен път, участниците бяха поздравени от посланика на Р. България в САЩ – Елена Поптодорова.
Асоциацията на българските училища в чужбина награди с почетни грамоти г-жа Маргарита Попова и г-н Симеон Стоилов, генерален консул в Чикаго.
Последвателни изказвания на различни теми направиха: г-н Румен Йончев, който каза, че трябва да има МИР „Чужбина“ и квота за депутати в Народното събрание, които да представляват българите зад граница. Речта на Ангел Джамбазки беше в типичния за него патриотичен стил. Генералният консул на България в Чикаго – г-н Симеон Стоилов, също се изказа от катедрата.

02

В следобедните часове, Румен Йончев, Маргарита Попва, Симеон Стоилов, Ангел Джамбазки и Димитър Владимиров отговаряха на въпроси на гражданите.
След края на работния ден, по молба на Генералния консул Симеон Стоилов, заедно с евродепутата Ангел Джамбазки, получиха подарък по едно горнище, от най-титулувания през последните две години български футболен отбор в Чикаго – „Левски“.
Почетни грамоти на АБУЧ бяха връчени и на генералните спонсори Павел и Кристиян Пеневи от MERX Globul, AmeriFreight, както и на Американския университет в България и Нов Български университет. В своето кратко изказване, Павел Пенев завърши с думите: „Българските бизнеси трябва да поддържат българските каузи“.

Галерия снимки:

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published.