Българска фамилия на традиционната трапеза

Незабравим благотворителен концерт преживяха българите в Чикаго през изминалата събота. Това първо по рода си общобългарско събитие събра малки и големи, които останаха възхитени от разнородните български таланти. В самото начало Мис България в Америка – Ива Коева, направи представяне на двете български фондации „Искам бебе“ и „Детско сърце“, за които ще отидат даренията. Пред пълната зала, концертът се състоя в две части. С певческите си способности и красотата на българската народна музика и танц, хорът „Гласовете на малката България“, Ансамбъл „Хоро“, танцовата школа за народни танци „Българика“, и народната певица Теменужка Жекова накараха сърцата на всички присъстващи да подскачат от радост и ни върнаха към най-милото и родното – нашите корени.

DSC_0163

От всички реакции на публиката, най-умилителната гледка бе на родените тук деца, за някои от които беше първи допир с корените и със света от който идват мама и татко. След повече от час песни и танци, последва кратка пауза, в която публиката направи своите дарения. Всички опитаха от традиционните български хлябове представени от сдружение „Български музей в Чикаго“. Също така бяха представени картини и родни книги, които хората купуваха.
Втората част стартира с „Георги Танчев и синове“, които представиха няколко свои импровизации от българския фолклор. Последва хорът на Българска Евангелска Църква „Нов Живот“. Те изпълниха хвалебствени християнски песни на няколко гласа. Дует „Минкови“ също представиха своето творчество. В духа на Рождество, пастор Станимир Танев заедно с отец Грую Попцонков и всички участници, изпълниха „Многая лета“. В края на концерта, под все още неутихващите бурни ръкопляскания на публиката, Гернералният консул Симеон Стоилов поздрави сърдечно всички присъстващи в залата.
Събирането на средства продължава до Коледа и всеки, който не е успял да дойде на концерта, а желае да подкрепи благородната кауза, може да го направи в кутиите, които ще останат в Българското консулство в Чикаго или да изпрати чек до:
BAHC (Bulgarian American Heritage Center) P.O. Box 56011 Chicago IL. 60656 – 0011

Галерия снимки:
????????????????????????????????????
Коледари завладяват сцената
????????????????????????????????????
Български невести
????????????????????????????????????
Ансамбъл „Хоро“
05
„Гласовете на малката България“
06
„Българика“
07
Ива Коева, Кина Бъговска, Елена Табакова (от ляво на дясно)
08
„Георги Танчев и синове“
09
Градските моми
10
Рождествения огън е вече на сцената
????????????????????????????????????
Ансамбъл „Хоро“
12
Нагиздената мома
13
Фамилия Жекови
14
Ансамбъл „Хоро“
15
Всички участници изпълняват „Многая лета“

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

DSC_0316

DSC_0310

[embedvideo id=“ufYRIjzYZ8I“ website=“youtube“]

Вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.