За трета поредна година, “Левски” Чикаго вдигна щатската купа на Илинойс, при над 30-годишните. Сините станаха едва втория отбор с три поредни щатски купи. През сезоните 1988, 89 и 90 година, немският “Швабен” 1926 е първият отбор с такова постижение.

Вратарят Христо Христов с поредна блестяща намеса

На финала българите победиха с 5:2 най-добрия полски тим “Игълс” 1940. Срещата започна с пропуски и пред двете врати, а в 12-та минута поляците изпуснаха да поведат в мача. След изпълнение на странично хвърляне, полският нападател изскочи зад защитата и излезе на стрелкова позиция от ляво. Българският страж Христо Христов затвори ъгъла, а нападателят нацели сглобката. Топката се върна в наказателното поле, където връхлиташе на скорост друг играч в червено, но със сетни усилия капитанът Стефан Златев стигна пръв до нея и я изчисти.

Капитанът Стефан Златев

Две минути преди края на първата част, сините подхванаха атака от ляво. Черногорецът Бато Радонич напредна по крилото и подаде по земя в наказателното поле, където Мирослав Манолов влезна на скорост и откри резултата за 1:0.
Първото полувреме завърши с минимална преднина за “Левски”.

Голмайсторът Мирослав Манолов

Седем минути след началото на второто полувреме, сините упражниха натиск и принудиха левият краен защитник да върне спорна топка към вратаря. В тази ситуация, най-добре пласиран се оказа Бато Радонич. Той стигна до коженото кълбо преди стража на поляците и наказа грешката с гол за 2:0.

Авторът на втория гол Бато Радонич

Пет минути по-късно, при подобна ситуация, като първия гол, Миро Манолов вкара за 3:0. Сърбинът Владимир Вукайелович изведе с дълъг пас по дясното крило Бато Радонич, той напредна и подаде отново по земя на Манолов, който не сгреши сам срещу вратаря.

Ивалин Гунчев нацели горна греда

На следващата атака, в центъра на терена, Ивалин Гунчев открадна топката от капитана на “Игълс”. Той напредна и стреля опасно, а ударът му нацели горна греда. Защитник на поляците се опита да изчисти с глава, но кълбото попадна в Миро Манолов, който стреля от воле, а топката мина над напречната греда.

Ивайло Иванов (с топката)

В 63-та минута, сините изпълниха ъглов удар от ляво. Ивайло Иванов засече топката на два метра от вратата, но полският страж изби с крак. Коженото кълбо се върна на границата на наказателното поле, където Владимир Вукайелович стреля от воле и направи безпомощен противниковия вратар. Бившият играч на “Партизан” Белград, отбеляза рядко красив гол в противоположния ъгъл на вратата за 4:0.

Владимир Вукайелович (номер 30) получава поздравления за майсторския гол

Въпреки очертаващият се разгром, чест прави на поляците, че не се предадоха и погледнаха още по-смело към българската врата. Подхванаха атака от дясно и нападателят стреля опасно, но Христо Христов изби. Топката попадна в друг играч в червено и той с удар от границата на наказателното поле нацели странична греда.

Вратарят Христо Христов

В 72-та минута, единият от двамата централни защитници на българите покри засадата и най-добрият в състава на “Игълс” – Якуб Пьотровски, напредна необезпокояван по дясното крило и вкара сам срещу вратаря за 4:1. Малко по-късно, Михайло Добрасинович сгреши в опита си да подаде на съотборник и поляците треснаха трета греда в мача.

Михайло Добрасинович

Десет минути преди края на срещата, играчите на “Игълс” нямаше какво да губят и тръгнаха напред. Двама поляци атакуваха защитник на “Левски” на страничната линия и българинът загуби владението на топката. Това принуди крайният защитник Кили Гонзалес да фаулира отзад полския нападател. Фалът беше на линията на наказателното поле, но главният съдия реши да отсъди единадесет метров наказателен удар. Отново Якуб Пьотровски беше точен и вкара топката в противоположния ъгъл на плонжа на Христов за 4:2.

Христо Христов се концентрира преди дузпата

Минути преди края на двубоя, Кили Гонзалес напредна по дясното крило и центрира средно висока топка в наказателното поле на противника. Кълбото беше спряно с ръка от червен защитник и реферът посочи мигновенно бялата точка.
Зад топката застана спонсорът на “Левски” Чикаго – Михаил Михайлов. Бившият юноша на “Монтана” стреля хладнокръвно в противополжния ъгъл на плонжа на полския страж, и оформи крайния резултат 5:2.

Спонсорът на „Левски“ Чикаго – Михаил Михайлов

“Честита трета щатска купа на всички, които обичат футбола и “Левски”. Трудно се стига до върха, но още по-трудно е да се задържим на него. Откакто “Левски” Чикаго съществува сме вдигали много купи и сме се радвали на много успехи през годините. Вече всички отбори ни познават и се хвърлят срещу нас. Тази година конкуренцията за щатската купа беше най-голяма. Като се обърна назад, мачът на четвъртфинала срещу гръцкия “АЕК” бе най-тежък. На финала срещу “Игълс” имахме късмет, че поляците уцелиха три греди. Два дни преди финала се разбра, че Росен Каптиев и Танко Дяков няма да могат да играят, заради контузии. Беше наистина трудно да сглобим боеспособен състав, те са основни футболисти и ни липсваха. Каквото и да постигнем този сезон, ще бъде най-вече благодарение на спонсора на отбора Михаил Михайлов, президент на автотранспортна компания “Montway”. Благодаря му от името на целия отбор за финансовия гръб, който ни осигурява”, коментира организаторът на “Левски” Чикаго – Николай Василев.

Президентът Михаил Михайлов и организаторът Николай Василев

Този уикенд, “Левски” Чикаго ще отпътува за Елизабеттаун в щата Кентъки, където сините ще вземат участие в турнира на шампионите на средно-западните щати. Припомняме ви, че “Левски” Чикаго е настоящият шампион на Средния-запад и САЩ. През миналия сезон 2017, “Левски” спечели от третия опит турнира във Форт Уейн, щата Индиана. След успеха българският тим взе участие в Националните финали, в Детройт, щата Мичиган. Сините изненадаха всички и станаха първият отбор, при над 30-годишните, спечелил Националната купа от щата Илинойс.
Тази година Националните финали ще се проведат в Сарасота, Флорида, но за да се класират българите, пак сред четрите най-добри отбора в САЩ, трябва отново да станат първи в Кентъки.

Галерия снимки:

Комисарът на Илинойската щатска асоциация по футбол (ISSA) Керън Одалд връчва купата на капитана Стефан Златев

Радост в сините редици

Сини шампиони

Монтанците Злати Иванов, играещият треньор Георги Георгиев и президентът Михаил Михайлов

Синята любов се предава от баща на син

Мирослав Манолов и Георги Георгиев

Ветеранът Костадин Везьов вдигна четвърта щатска купа (три с „Левски“ и една със „Славия“ през 2007)

Миро Манолов и Христо Драганов

Владимир Вукайелович

Ивалин Гунчев опитва далечен удар

Босненецът Семир Месанович

Перуанецът Педро Берета чисти с глава

Мирослав Николов

Ивалин Гунчев

Перуанецът Педро Берета

Сините изграждат стена

    

Миро Манолов

Влади Вукайелович

Влади Вукайелович и Бато Радонич

Владимир Вукайелович

Сините оспорват съдийско решение

Владимир Вукайелович

Михайло Добрасинович и Мирослав Николов

Двамата съименници Николов и Манолов в атака

Кили Гонзалес се бори за топката

Ивайло Иванов

 

Миро Манолов се радва на красивото попадение на Вукайелович

 

Сините поздравяват Влади Вукайелович

Ивайло Иванов поздравява гомайстора

Главният съдия в центъра на вниманието

Бато Радонич и Миро Николов в контраатака

Миро Манолов пробва стрелба към вратата

Христо Христов чисти на сигурно

Играещият треньор Георги Георгиев

 

Миро Манолов в борба за топката

Ивайло Иванов

Михаил Михайлов играе с глава

Кили Гонзалес центрира от дясно

Михаил Михайлов се радва на гола

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.