При темератури малко над нулата по Целзий, „Левски“ Чикаго взе реванш от най-стария български отбор „Балкан“ 2001 и вдигна Суперкупата за 4-ти път. По подобие на миналогодишния суперфинал, двата отбора не излъчиха победител в редовното време. Отново, както и миналия сезон, срещата завърши при резултат 1:1. В 15-та минута нападателят на „Балкан“ Валентин Димитров проби по дясното крило и излезе на позиция сам срещу Христо Христов, реализирайки за 1:0.

Стоян Стойчев (в дясно) поздравява голмайстора Валентин Димитров

Десет минути по-късно, Костадин Шилев спря с ръка отправен удар към вратата, в собственото наказателно поле и главният съдия посочи бялата точка. Опитният Йордан Ковачев се нагърби с изпълнението на дузпата и вкара хладнокръвно за 1:1.

Голмйасторът Йордан Ковачев (в средата) получава поздравления

До края на първата част, Светозар Гюров от „Левски“ беше на косъм от отбелязването на гол, но сърцатият защитник Веселин Пандоурски в последния миг изби геройски коженото кълбо от голлинията.

Защитникът Веселин Пандоурски (на земята) спаси сигурен гол

През второто полувреме и двата отбора имаха своите моменти, но до гол така и не се стигна. Жребият определи при изпълнението на дузпите първи да започнат играчите от „Балкан“. Голмайсторите Валентин Димитров и Йордан Ковачев вкараха за 2:2. След тях Илия Ребреев и Ивайло Кръстев повториха упражнението за 3:3. Последва пропуск за сините от дебютанта Траян Милушев, ударът му бе спасен от вратаря на „Балкан“ Николай Димитров. Точно попадение от Асен Василев покачи на 3:4. Четвъртата дупза за „Левски“ отбеляза Мартин Чекъров за 4:4, а ударът на Ивайло Баташки мина над горната греда и резултатът се запази. Последни на сцената излязоха двамата капитани Васил Чирпанлиев за „Балкан“ и Стефан Златев за „Левски“. В герои на срещата се превърнаха синият страж Христо Христов и капитанът Стефан Златев. Първо, вратарят спаси удара на Чирпанлиев, а след това Златев отбеляза за 5:4, с което сложи точка на спора.

Вратарят на „Левски“ – Христо Христов

След края на мача, Генералният консул на Р. България в Чикаго г-н Иван Анчев връчи Суперкупата на капитана на „Левски“ – Стефан Златев. Дипломатът поздрави играчите на двата отбора за изцяло българския финал и ги покани да му гостуват в Генералното консулство, в центъра на Чикаго.

Генералният консул г-н Иван Анчев връчва Суперкупата на капитана на „Левски“ Чикаго – Стефан Златев

Правилата на Премиерлигата позволяват на играчите да се състезават в два отбора от различни дивизии и много от футболистите се възползват. Българските отбори не правят изключение и основните футболисти на „Левски“ и „Балкан“ са едни и същи. А когато двата отбора се изправят един срещу друг, всеки футболист сам решава за кой отбор да играе.

Двата отбора след края на историческия изцяло бълграски Суперфинал

„Радвам се, че два български отбора играят за втора поредна година на този финал. Много често, в професионалния футбол, сме ставали свидетели как два испански, немски или английски отбори играят финал на Шампионска лига или Купата на УЕФА, което е гордост за съответната нация. За да няма сърдити, с организатора на „Балкан“ – Стоян Трендафилов, се разбрахме да изиграем финала без бивши професионални футболисти и чужденци. Въпреки че най-вече благодарение на тяхната помощ победихме всички останали отбори и стигнахме до тук, за което им благодарим. Хубавото е, че футболисти като съименниците Мирослав Манолов и Мирослав Николов, както и Танко Дяков и Росен Каптиев печелят при всички случаи требъл. Както и всички останли играчи, които имат картотеки и в двата отбора и избраха да не играят. Разбира се, има изключения от правилото, защото Ивайло Баташки първоначално беше решил да играе за „Левски“, но в последния момент постъпи благородно и реши да играе за „Балкан“, защото имаха по-малко хора. Той игра за „Балкан“, но помагаше през целия сезон финасово и на двата отбора, за което му свалям шапка. Иначе стана равностоен мач, в който този път ние имахме късмет. Те бяха по обиграни и опитни, а ние разчитахме на това, че обновяваме отбора и имаме по-млади играчи. Поздравявам и двата отбора за хубавия мач, който премина без ексцесии. Дано да стане традиция“, коментира основателят на „Левски“ Чикаго – Николай Василев.

Организаторът Николай Василев (в ляво) и голмайсторът Йордан Ковачев

„Получи се качествен и равностоен двубой. Въпреки че имахме много контузени, а някои футболисти се контузиха по време на двубоя, моите момчета изиграха поредния си силен мач. Късметът при дузпите тази година отиде при отбора на „Левски“. Поздравления за успеха. Благодаря на всички момчета за представянето си през цялата година. Пожелавам здраве и късмет на всички български отбори и дано всяка година в спороевете за трофеите да има българско участие. Благодарности и на спонсора на „Балкан“ – Сашо Белянов, за подкрепата, която продължава да ни оказва“, каза играещият треньор на „Балкан“ – Стоян Трендафилов.

Играещият спонсор Михаил Михайлов вдига високо Суперкупата

След спечелването на Суперкупа, Генералният спонсор на сините – Михаил Михайлов, даде идея да се организира гала-вечер посветена на „Левски“ Чикаго. Събитието ще се проведе на 29-ти ноември (петък), от 18:00 ч. в сградата на център „Малката България“, намираща се на адрес: 832 Lee St, Des Plaines, IL 60016. Организатори на вечерта ще бъдат: ФК „Левски“ Чикаго, Център „Малката България“ и „Националния клуб на привържениците на „Левски“ София в Северна Америка“, със съдействието на Генералното консулство на Р. България в Чикаго.

Галерия снимки:

От ляво на дясно: Георги Николов, Светозар Гюров, Христо Христов и Стефан Златев
От ляво на дясно: Георги Георгиев, Михаил Михайлов и Злати Иванов
Георги Георгиев и Евгени Михайлов
Мартин Чекъров
Дидо Радев
Николай Катранджийски и Кристиян Цветков
Йордан Иванов
Ветеранът Костадин Везьов и Генералният консул Иван Анчев, на заден план от ляво Живко Булев
Николай Василев и Владимир Атанасов
Двамата голмайстори Йордан Ковачев (с топката) и Валентин Димитров
Светозар Гюров печели въздушен двубой
Николай Катранджийски (в средата) между Стоян Стойчев (от ляво) и Ивайло Баташки
Стражът Николай Димитров спасява опасен удар с глава на Георги Николов
Михаил Михайлов
Централният защитник Георги Николов чисти на сигурно
Кристиян Цветков (с топката)
Костадин Леваков чисти с глава
Валентин Димитров (Балкан) и Светозар Гюров (Левски) във въздушен двубой
Вратарят Ники Димитров с поредна добра намеса след удар с глава на Светозар Гюров
Капитанът на „Балкан“ – Васил Чирпанлиев (с топката) подхваща атака
Двата отбора при изпълнението на дузпите
В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.